Opinie Dicloduo

Jak oceniacie efekty stosowania Dicloduo i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z bólem i stanami zapalnymi – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam zapalenie stawów w górnej części kręgosłupa oraz w dolnym odcinku pleców. Przez jakiś czas przyjmowałem meloksykam, który trochę pomagał. Jednak po półtora roku zacząłem odczuwać znacznie większy ból pleców, który promieniował do biodra i nogi, a szczyt kręgosłupa/szyja bolały niemal cały czas. Udałem się do ortopedy, który stwierdził, że mam stenozę kręgosłupa, co dodatkowo nasiliło ból. Zalecono mi przyjmowanie diklofenaku 75 mg dwa razy dziennie. Działanie poczułem praktycznie od razu. Moja szyja jest całkowicie wolna od bólu, a dolny odcinek pleców i biodro są wolne od bólu w 95% lub lepiej. Fakt, biorę ten lek dopiero od pięciu dni, ale mam nadzieję, że efekty będą się utrzymywać!

Kiedyś miałam problem ze stanem zapalnym ścięgna – noga bolała mnie tak, że czasami aż chciało się płakać. Każdy krok był wyzwaniem, a chodzenie po schodach to już była jakaś masakra. Poszłam do lekarza i przepisał mi DicloDuo. Szczerze mówiąc, byłam trochę sceptyczna, bo z lekami przeciwzapalnymi różnie bywa – czasem działają, czasem człowiek czuje się po nich jak zombie, a ból dalej jest.

Ale tu? Szok! Po pierwszej dawce poczułam ulgę już po godzinie, może półtorej. Oczywiście ból nie zniknął od razu, ale było na tyle lepiej, że mogłam normalnie wstać i zrobić sobie herbatę bez krzywienia się przy każdym kroku. Po kilku dniach regularnego brania tych tabletek ból praktycznie zniknął, a ja mogłam normalnie funkcjonować.

Co najlepsze, w ogóle nie miałam żadnych skutków ubocznych. Żadnych zgag, bólów żołądka czy zawrotów głowy, co przy innych lekach mi się zdarzało. Czułam się całkiem normalnie, tylko ból znikał. Dla mnie to było jak wybawienie.

Polecam DicloDuo każdemu, kto walczy z bólem związanym ze stanami zapalnymi. Oczywiście trzeba się skonsultować z lekarzem, ale u mnie te tabletki zrobiły robotę. Serio, jak masz problem, to nie wahaj się ich brać. Warto. Trzymam kciuki za Twój powrót do zdrowia! :blush:

Znalazłam ostatnio w szufladzie stare opakowanie DicloDuo – wrzucam zdjęcie, żeby było wiadomo, o który lek mi chodzi. Było przeterminowane chyba już z rok, ale wtedy miałam taki ból i obrzęk w okolicach intymnych, że zaryzykowałam. I powiem szczerze, że zadziałało naprawdę dobrze. Obrzęk wyraźnie się zmniejszył, ból też odpuścił. Wcześniej było tak źle, że nie mogłam spać ani normalnie funkcjonować.

Potem poszłam już do lekarza i poprosiłam o nowe opakowanie DicloDuo. Mam dość poważne pęknięcie i bez czegoś przeciwbólowego było naprawdę ciężko. U mnie ten lek zrobił ogromną różnicę, bo w końcu mogę normalnie funkcjonować i znowu współżyć bez takiego bólu.

Biorę DicloDuo od około 6 miesięcy. Lek bardzo poprawił moje funkcjonowanie – wyraźnie zmniejszył ból i obrzęk, a do tego poprawił ruchomość. Odkąd zaczęłam go stosować, nie potrzebowałam już opioidowych leków przeciwbólowych. U mnie sprawdza się naprawdę bardzo dobrze.

DicloDuo dość dobrze łagodzi ból w moich barkach, ale jeśli biorę je przez dwa dni z rzędu albo dłużej, zaczyna pojawiać się u mnie okropny ból zębów, zazwyczaj w okolicy trzonowców. Kiedy odstawiam DicloDuo, ból w jamie ustnej stopniowo ustępuje.

Dostałam DicloDuo na ból biodra i dolnej części pleców. Niestety lek pomógł mi tylko w niewielkim stopniu i nie jestem z niego szczególnie zadowolona. Mam wrażenie, że trzeba spróbować czegoś innego, bo nie chcę tak dalej funkcjonować. Ten ciągły ból jest naprawdę wyczerpujący.

Stosuję DicloDuo od około 2 lat i ten lek naprawdę zmienił moje życie. Kiedyś miałam nawet trzy bardzo silne migreny w miesiącu, a teraz rzadko zdarza się taka, której nie jestem w stanie opanować. Zawsze mam DicloDuo przy sobie w torebce. Jeśli przyjmę kapsułkę od razu, gdy tylko czuję pierwsze objawy migreny, zwykle mogę dalej normalnie funkcjonować i pracować. U mnie sprawdza się naprawdę świetnie.

DicloDuo w ogóle nie pomaga mi na migreny. Liczyłam, że zadziała szybko i przyniesie wyraźną ulgę, ale u mnie efekt jest praktycznie żaden. Nie poleciłabym go komuś, kto szuka leku właśnie na silne napady migreny, i sama raczej nie będę już po niego sięgać w tym celu.

Po około 10 latach próbowania właściwie wszystkiego na migreny, łącznie z różnymi lekami i zastrzykami z toksyny botulinowej, w końcu trafiłam na coś, co naprawdę mi pomaga. DicloDuo daje mi bardzo wyraźną ulgę – przy mocnym napadzie ból potrafi zejść z około 8/10 do 2/10 i zwykle dość szybko zaczynam czuć poprawę.

Przez lata nic nie działało u mnie tak dobrze, dlatego cieszę się, że w końcu znalazłam lek, który pozwala mi normalniej funkcjonować. Mam zdiagnozowane przewlekłe migreny, więc znalezienie skutecznego sposobu na opanowanie bólu naprawdę zrobiło u mnie ogromną różnicę.

Miałam zapalenie rozcięgna podeszwowego i po około 3 dniach stosowania DicloDuo ból praktycznie całkowicie zniknął. Teraz biorę lek tylko wtedy, kiedy naprawdę go potrzebuję, co zdarza się już bardzo rzadko. W końcu mogę nosić właściwie każde buty, jakie chcę, co po wcześniejszych problemach jest dla mnie naprawdę ogromną ulgą.

Miewam migreny mniej więcej raz w miesiącu i zazwyczaj taki napad wyłącza mnie z normalnego funkcjonowania na około 4 godziny. Ponieważ prowadzę własną działalność, poszłam do neurologa i dostałam DicloDuo. Niestety u mnie lek nie tylko nie pomógł, ale miałam wrażenie, że po jego przyjęciu migrena zrobiła się jeszcze silniejsza.

Co prawda nudności trochę się zmniejszyły, ale sam ból głowy był wyjątkowo mocny. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się płakać podczas migreny, a ten napad był chyba najgorszym, jaki pamiętam. Po tym doświadczeniu nie zamierzam już stosować DicloDuo na migrenę. Skoro u mnie nie przyniosło ulgi, a wręcz czułam się gorzej, po prostu nie widzę sensu ponownie próbować.

Czekałam na operację wymiany stawu biodrowego i w międzyczasie dostałam DicloDuo, żeby jakoś opanować ból. Wcześniej praktycznie nic mi nie pomagało, a ten lek okazał się dla mnie prawdziwym wybawieniem. Ból zmniejszył się na tyle, że na razie zrezygnowałam z pomysłu operacji i znowu mogę normalnie funkcjonować. Trochę daje mi się we znaki ze strony żołądka i jelit, ale przy takiej poprawie uważam, że było warto.

Z powodu migren jestem praktycznie wyłączona z normalnego funkcjonowania – mam ich około 7–10 tygodniowo, a część z nich sprawia, że przez wiele godzin nie jestem w stanie wstać z łóżka. DicloDuo jest jedynym lekiem, dzięki któremu jakoś daję radę funkcjonować. Działa u mnie szybko i wyraźnie zmniejsza objawy migreny. Nie zawsze całkowicie ją usuwa, ale potrafi zmniejszyć ból z 9/10 do około 2/10, a z takim bólem jestem już przynajmniej w stanie coś zrobić.

Niestety DicloDuo nie jest u mnie refundowane i nie zawsze mogę sobie pozwolić na jego zakup. Przez resztę czasu po prostu muszę męczyć się z bólem, bo jak dotąd nie znalazłam niczego innego, co działałoby u mnie równie dobrze.

Mam problemy ze stawami kolanowymi, biodrami, plecami, barkami i dłońmi. Ból był tak silny, że bardzo trudno było mi rano wstać z łóżka, a także ruszyć się po siedzeniu dłużej niż 20 minut. Lekarz przepisał mi DicloDuo 2 lata temu. Dzięki niemu mogę znowu normalnie funkcjonować i praktycznie nie odczuwam bólu.

Niedawno postanowiłam odstawić DicloDuo, żeby sprawdzić, jak będę się czuła bez niego. Minęły 2 miesiące i niestety ból wrócił. Znowu codziennie boli mnie przy chodzeniu, szczególnie rano i po dłuższym siedzeniu. DicloDuo naprawdę mi pomaga, dopóki je stosuję, ale oczywiście nie usuwa samej przyczyny problemu. U mnie bardzo skutecznie zmniejsza ból i stan zapalny. Polecałam już ten lek członkom rodziny, którzy mają podobne problemy, żeby porozmawiali o nim ze swoim lekarzem.

Migreny zaczęły się u mnie, gdy miałam około 14–15 lat. Przez kolejne lata próbowałam chyba wszystkich możliwych leków na migrenę, ale żaden nie przynosił mi większej ulgi. W końcu neurolog zaproponował mi DicloDuo i u mnie okazało się prawdziwym wybawieniem. Pomaga mniej więcej w 9 na 10 napadów, więc w porównaniu z tym, jak było wcześniej, to ogromna poprawa.

Biorę DicloDuo od 22 lat. W czerwcu 2018 roku miałem zawał serca i lekarze od razu odstawili mi ten lek, mówiąc, że mógł mieć z tym związek. Przez 17 dni bez DicloDuo potrzebowałem bardzo silnych leków przeciwbólowych, a mimo to nadal cierpiałem z bólu. Nie mogłem normalnie chodzić ani nawet wstać bez pomocy, nie mówiąc już o zwyczajnym życiu.

Wielokrotnie słyszałem, że dalsze stosowanie DicloDuo może być dla mnie niebezpieczne. Problem w tym, że bez niego praktycznie nie miałem życia. Nie znalazłem niczego, co działałoby podobnie. Ostatecznie wróciłem do mniejszej dawki i znowu mogę normalnie funkcjonować. Podróżuję, prowadzę samochód, chodzę, mam normalne życie i mogę robić rzeczy, które sprawiają mi przyjemność.

Moim zdaniem w takich sytuacjach trzeba indywidualnie rozważyć korzyści i ryzyko. Od trzech miesięcy nie potrzebowałem żadnych dodatkowych silnych leków przeciwbólowych i wystarcza mi jedna kapsułka DicloDuo dziennie.