Po jakim czasie działa DicloDuo?

DicloDuo zaczyna działać w ciągu 1–2 godzin po zażyciu, a maksymalne stężenie we krwi osiąga po 2–4 godzinach.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicloduo/jak-szybko-dziala-dicloduo

Lekarz przepisał mi DicloDuo na okropny ból pleców, taki, że ani siedzieć, ani leżeć. Wzięłam kapsułkę rano, bo wiem, że powinno działać po godzinie, ale minęły już prawie dwie godziny i NIC. :weary: Błagam, napiszcie, czy coś jest nie tak, czy może powinnam poczekać dłużej? Może u Was też tak było? Strasznie się martwię, bo nie wiem, czy powinnam wziąć coś dodatkowo. Każda rada na wagę złota, bo już nie mam siły.

Spokojnie @Patka1995 , ja miałam dokładnie tak samo! Lekarz mi powiedział, że DicloDuo działa w godzinę, a u mnie za pierwszym razem to w ogóle poczułam ulgę dopiero po 3 godzinach. Myślałam, że coś jest nie tak, ale potem przeczytałam ulotkę i tam piszą, że to się różni u ludzi. Ważne, żebyś wzięła go z jedzeniem, bo jak na pusty żołądek, to może nie działać tak dobrze.

Też pamiętam, że jak brałam DicloDuo na ból pleców, to ciepłe okłady bardzo mi pomagały przetrwać, zanim lek zadziałał. Spróbuj się trochę rozluźnić, bo stres potrafi wszystko tylko pogorszyć. Jak nie poczujesz ulgi po 3–4 godzinach, to może spróbuj się skontaktować z lekarzem. Ale myślę, że jeszcze za chwilę poczujesz ulgę. Trzymaj się, będzie dobrze!

Hej, kochana @Patka1995 ,

Wiem, jak to jest – ból i strach, że coś nie działa, to mieszanka, która człowieka dobija. Ale spokojnie! DicloDuo to lek z opóźnionym uwalnianiem – jego pełny efekt przychodzi nawet po 2–3 godzinach. U mnie pierwsze efekty były dopiero po półtorej godziny, a ulga przyszła porządnie dopiero po 3 godzinach.

Jak nie masz problemów z żołądkiem, to możesz spróbować wziąć jakąś herbatę miętową albo ciepłą wodę z cytryną – na mnie działały cuda. No i spróbuj trochę się poruszać, nawet wolno przejść się po mieszkaniu. Leżenie w bólu tylko wszystko blokuje, wiem z własnego doświadczenia.

Jeśli za parę godzin dalej nic, to lepiej skontaktuj się z lekarzem, bo może potrzebujesz innego leku. Ale na razie spokojnie, DicloDuo czasem potrzebuje chwili, żeby “zaskoczyć”. Ściskam mocno! Napisz, jak poszło!