Po jakim czasie działa DicloDuo?

DicloDuo zaczyna działać w ciągu 1–2 godzin po zażyciu, a maksymalne stężenie we krwi osiąga po 2–4 godzinach.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicloduo/jak-szybko-dziala-dicloduo

Lekarz przepisał mi DicloDuo na okropny ból pleców, taki, że ani siedzieć, ani leżeć. Wzięłam kapsułkę rano, bo wiem, że powinno działać po godzinie, ale minęły już prawie dwie godziny i NIC. :weary: Błagam, napiszcie, czy coś jest nie tak, czy może powinnam poczekać dłużej? Może u Was też tak było? Strasznie się martwię, bo nie wiem, czy powinnam wziąć coś dodatkowo. Każda rada na wagę złota, bo już nie mam siły.

Spokojnie @Patka1995 , ja miałam dokładnie tak samo! Lekarz mi powiedział, że DicloDuo działa w godzinę, a u mnie za pierwszym razem to w ogóle poczułam ulgę dopiero po 3 godzinach. Myślałam, że coś jest nie tak, ale potem przeczytałam ulotkę i tam piszą, że to się różni u ludzi. Ważne, żebyś wzięła go z jedzeniem, bo jak na pusty żołądek, to może nie działać tak dobrze.

Też pamiętam, że jak brałam DicloDuo na ból pleców, to ciepłe okłady bardzo mi pomagały przetrwać, zanim lek zadziałał. Spróbuj się trochę rozluźnić, bo stres potrafi wszystko tylko pogorszyć. Jak nie poczujesz ulgi po 3–4 godzinach, to może spróbuj się skontaktować z lekarzem. Ale myślę, że jeszcze za chwilę poczujesz ulgę. Trzymaj się, będzie dobrze!

Hej, kochana @Patka1995 ,

Wiem, jak to jest – ból i strach, że coś nie działa, to mieszanka, która człowieka dobija. Ale spokojnie! DicloDuo to lek z opóźnionym uwalnianiem – jego pełny efekt przychodzi nawet po 2–3 godzinach. U mnie pierwsze efekty były dopiero po półtorej godziny, a ulga przyszła porządnie dopiero po 3 godzinach.

Jak nie masz problemów z żołądkiem, to możesz spróbować wziąć jakąś herbatę miętową albo ciepłą wodę z cytryną – na mnie działały cuda. No i spróbuj trochę się poruszać, nawet wolno przejść się po mieszkaniu. Leżenie w bólu tylko wszystko blokuje, wiem z własnego doświadczenia.

Jeśli za parę godzin dalej nic, to lepiej skontaktuj się z lekarzem, bo może potrzebujesz innego leku. Ale na razie spokojnie, DicloDuo czasem potrzebuje chwili, żeby “zaskoczyć”. Ściskam mocno! Napisz, jak poszło!

Po jakim czasie działa DicloDuo? U mnie minęło kilka godzin i prawie żadnej poprawy. Dostałam DicloDuo na rwę kulszową i trochę nie wiem, czego powinnam się po nim spodziewać. Byłam przekonana, że diklofenak działa dość szybko, dlatego liczyłam, że po tabletce w ciągu godziny czy dwóch ból przynajmniej wyraźnie się zmniejszy. Tymczasem minęło już kilka godzin i praktycznie nie czuję większej różnicy. Najbardziej boli mnie okolica pośladka i ból schodzi w dół nogi, przy siedzeniu jest zdecydowanie gorzej. Zaczynam się zastanawiać, czy DicloDuo potrzebuje kilku dawek, żeby rozwinąć pełniejsze działanie przeciwzapalne, czy jeśli po kilku godzinach nie pomaga, to po prostu u mnie nie będzie skuteczne. Czy ktoś brał DicloDuo 75 mg na rwę kulszową albo silny ból kręgosłupa z promieniowaniem do nogi? Po jakim czasie zaczynaliście czuć działanie – po godzinie, dwóch, kilku godzinach, czy dopiero po paru dniach?

Sam diklofenak zaczyna działać stosunkowo szybko. U mnie pierwszą różnicę po DicloDuo czułem zwykle po około godzinie, natomiast mocniejszy efekt pojawiał się po mniej więcej 3–4 godzinach. Jeżeli po kilku godzinach nadal kompletnie nic nie czujesz, możliwe, że w Twoim przypadku DicloDuo po prostu nie będzie aż tak skuteczne.

Właśnie tego się obawiam. Myślałam, że może trzeba brać go kilka dni, żeby się „nagromadził”.

Nie traktowałbym go jak leku, który potrzebuje tygodnia, żeby w ogóle zacząć działać przeciwbólowo. Pierwszy efekt powinien być wcześniej, chociaż oczywiście to, czy faktycznie pomoże na rwę, jest już indywidualne.

U mnie DicloDuo było bardzo dziwne. Pierwszego dnia wzięłam kapsułkę i po mniej więcej 2 godzinach praktycznie przestała boleć mnie noga. Przez resztę dnia było naprawdę świetnie i pomyślałam, że w końcu znalazłam lek dla siebie. Następnego dnia wzięłam ponownie i prawie nic. Kilka tygodni później podczas kolejnego zaostrzenia znowu zadziałało świetnie, a następna dawka ponownie prawie wcale. Ostatecznie przestałam na nim polegać, bo efekt był zbyt nieprzewidywalny.

Czyli pierwszego dnia około dwóch godzin i naprawdę duża ulga?

Tak, praktycznie pełna. Dlatego późniejsze działanie było dla mnie jeszcze bardziej zaskakujące.

Mam rwę prawie 7 miesięcy i u mnie dużo zależało od etapu choroby. Na początku ibuprofen, diklofenak i inne przeciwzapalne praktycznie nic nie dawały. Ból był wtedy bardzo ostry, typowo nerwowy i promieniował do łydki. Po kilku miesiącach sytuacja się zmieniła i wtedy nagle diklofenak zaczął działać naprawdę dobrze. Mam wrażenie, że wiele zależy od przyczyny bólu – jeśli dużą rolę odgrywa stan zapalny, DicloDuo może pomóc mocno, ale jeśli dominuje mechaniczne drażnienie nerwu, efekt może być znacznie słabszy.

U mnie DicloDuo nie zrobiło praktycznie nic. Spodziewałam się po nim dużo więcej, a ostatecznie zwykły ibuprofen działał wyraźniej. Dałam diklofenakowi kilka dni, ale nie zauważyłam żadnej konkretnej poprawy. Tak że mocniejszy lek na papierze nie zawsze oznacza lepsze działanie u konkretnej osoby.

U mnie pierwsze działanie było odczuwalne po kilku godzinach, ale dopiero po około 4 dniach zobaczyłem naprawdę dużą różnicę. Na początku miałem taki ból, że ledwo chodziłem, a po kilku dniach zszedłem z poziomu „nie mogę funkcjonować” do „nadal boli, ale da się normalnie przeżyć dzień”. Nie było jednak tak, że przez cztery dni kompletnie nic się nie działo – raczej każdego dnia było trochę lepiej. Problem w tym, że diklofenak zaczął mocno drażnić mi żołądek i musiałem go odstawić.

A po jakim czasie czułeś działanie pojedynczej kapsułki?

Pełniejszy efekt mniej więcej po 3–4 godzinach.

U mnie po około 2 godzinach ból w nodze wyraźnie się wyciszał. Nie znikał całkowicie, ale jeśli wcześniej było 8/10, to schodziło do 4–5/10 i to już robiło ogromną różnicę. Mogłam normalniej chodzić, położyć się i trochę odpocząć. Najlepszy efekt utrzymywał się potem przez kilka godzin.

Na samym początku rwy mogłem brać diklofenak, ibuprofen i właściwie wszystko przeciwzapalne, a efekt był bardzo słaby. Później, kiedy najostrzejsza faza minęła, DicloDuo nagle stało się jednym z najlepiej działających leków. Dlatego nie zakładałbym, że skoro diklofenak jest mocnym NLPZ, to musi od razu pomóc każdemu z rwą. Dużo zależy od tego, co w danym momencie odpowiada za ból.