Ile dni po antybiotyku Augmentin można pić alkohol?

Augmentin to antybiotyk zawierający amoksycylinę i kwas klawulanowy, stosowany w leczeniu różnych infekcji bakteryjnych. Podczas przyjmowania antybiotyków, takich jak Augmentin, zaleca się unikanie spożywania alkoholu, ponieważ może to prowadzić do interakcji lekowych, osłabienia działania leku, wzrostu ryzyka działań niepożądanych i opóźnienia w powrocie do zdrowia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/augmentin/ile-dni-po-antybiotyku-augmentin-mozna-pic-alkohol

Dziewczyny, dzisiaj o godzinie 11 kończę ostatnią dawkę antybiotyku Augmentin. Myślicie, że wieczorem mogę już spokojnie napić się alkoholu? Wiadomo, 30stka zobowiązuje! :wink: Sorki, jeśli pytanie wydaje się banalne, ale to mój pierwszy antybiotyk od dzieciństwa. Dzięki z góry za każdą odpowiedź!

A jak często przyjmowałaś ten antybiotyk? Co 12 godzin? Co 6? A może to był jeden z tych, które bierze się raz na dobę?

Sprawdź w ulotce, jak długo lek pozostaje aktywny w organizmie. Jeśli przyjmowałaś go trzy razy dziennie, prawdopodobnie do wieczora nie powinno być problemów. Pamiętaj jednak, że każdy organizm reaguje inaczej.

Czy ktoś wie, ile realnie trzeba odczekać z alkoholem po Augmentinie? Przekopałam ulotkę i serio — nie widzę tam nic konkretnego o alkoholu, dorzucam nawet zdjęcie, bo może ja już ślepa jestem, ale nigdzie nie ma jasno napisane: „nie pić przez X dni” albo „można po tylu godzinach”. W internecie każdy pisze co innego: jedni, że wcale nie wolno, inni, że przy Augmentinie nie ma takiej reakcji jak przy metronidazolu, jeszcze inni straszą wątrobą i żołądkiem. Kończę ostatnią tabletkę dzisiaj o 11 i mam wieczorem imprezę, więc czy ktoś kurwa wie konkretnie, czy można wypić normalnie lampkę/drinka, czy lepiej odpuścić?

@Fimiko W ulotkach często nie ma wszystkiego napisanego wprost, zwłaszcza jeśli nie ma typowej, groźnej interakcji. Przy Augmentinie alkohol zwykle nie daje takiej reakcji jak np. przy niektórych innych antybiotykach, ale może mocniej podrażnić żołądek i jelita, a Augmentin sam z siebie często daje biegunkę albo nudności. Jeśli to ma być symboliczny toast wieczorem po ostatniej dawce i czujesz się już dobrze, to pewnie nic wielkiego się nie stanie. Ale jeśli dalej jesteś chora, masz ból brzucha, biegunkę albo jesteś osłabiona, to ja bym odpuściła.

Ja po Augmentinie poczekałabym chociaż do następnego dnia, bo ten antybiotyk potrafi nieźle przeorać brzuch. Nie chodzi nawet o to, że alkohol „wyłączy” lek, tylko o to, że organizm jeszcze kończy infekcję, a żołądek i wątroba dostały swoje. U mnie po połączeniu antybiotyku z alkoholem nie było żadnej tragedii, ale miałam potem mdłości i ból brzucha, więc drugi raz bym nie ryzykowała w dniu ostatniej tabletki. Najbezpieczniej: ostatnia dawka rano, a alkohol dopiero następnego dnia, o ile czujesz się już normalnie.