Antybiotyk Augmentin zaczyna działać na organizm zwykle po około 24-72 godzinach od rozpoczęcia leczenia. Czas ten zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj infekcji, wiek pacjenta, jego ogólny stan zdrowia czy indywidualna wrażliwość na składniki leku.
Hej, wrzucam zdjęcie leku, który dostałam — Augmentin 500 mg + 125 mg. Mam zapalenie migdałków/gardła i od środy jestem w koszmarnym bólu. Najpierw myślałam, że to grypa albo angina, ale lekarz powiedział, że wygląda to na zapalenie migdałków i przepisał mi Augmentin.
Zaczęłam brać antybiotyk wczoraj i lekarz mówił, że powinnam poczuć się lepiej do dzisiaj wieczorem, ale nadal jest fatalnie. Gardło boli tak mocno, że ledwo przełykam, a same tabletki też ciężko mi połknąć, bo mam wrażenie, jakby w gardle nie było miejsca. Czy ktoś brał Augmentin na takie zapalenie gardła albo migdałków? Po ilu dawkach zaczęło wam odpuszczać?
U mnie przy takim zapaleniu gardła poprawa nie była po pierwszej tabletce, tylko bardziej po około 2 dobach. Antybiotyk może zacząć działać wcześniej, ale ból często trzyma, bo migdałki i gardło są mocno obrzęknięte i podrażnione. Jeśli po 48–72 godzinach nie ma żadnej poprawy, to wtedy warto wrócić do lekarza, bo może być potrzebna ponowna ocena.
Właśnie tego się boję, bo lekarz też mówił, że po 2 dniach powinno być lepiej, a jeśli nie, to mam wrócić za 3 dni. Na razie wzięłam dopiero kilka dawek, ale ból jest taki, że mam wrażenie, że to nigdy nie minie. Najgorzej jest przy przełykaniu jedzenia i tabletek.
Przy Augmentinie ważne jest, żeby brać go równo, tak jak zalecono, bo antybiotyk musi utrzymywać się w organizmie w stałym stężeniu. Nie ma sensu brać większej dawki, żeby „szybciej zadziałał”, bo to nie przyspieszy leczenia, a może tylko pogorszyć brzuch. Przy bólu gardła często trzeba osobno pomagać sobie lekami przeciwbólowymi albo miejscowymi preparatami do gardła, bo sam antybiotyk nie działa przeciwbólowo.
Zwykle jak antybiotyk jest dobrze dobrany, to jakaś poprawa powinna być widoczna w ciągu 48–72 godzin. Nie zawsze oznacza to całkowity brak bólu, ale chociaż trochę łatwiejsze przełykanie, mniejszy obrzęk, mniej rozbicia albo spadek gorączki. Jeśli po tym czasie jest dokładnie tak samo albo gorzej, to może znaczyć, że infekcja nie jest bakteryjna, bakteria jest niewrażliwa albo dzieje się coś dodatkowego.
Miałam podobną sytuację i też dostałam Augmentin. Pierwszy dzień był okropny, drugi trochę lepszy, a dopiero trzeciego dnia poczułam, że mogę przełykać bez płaczu. Sam wygląd gardła poprawiał się wolniej niż samopoczucie, więc nie sugerowałabym się tylko tym, że migdałki nadal wyglądają źle.