Ile dni stosować Bactrim?

Czas stosowania Bactrimu zależy od rodzaju i ciężkości choroby oraz reakcji organizmu na lek. Zazwyczaj leczenie trwa od kilku dni do kilku tygodni.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bactrim/ile-dni-stosowac-bactrim

Około pięciu dni temu pojawiły się u mnie łagodne objawy zakażenia dróg moczowych. Początkowo tylko raz poczułam pieczenie podczas oddawania moczu, więc przyjęłam preparat z żurawiną. Następnego dnia wszystko było w porządku, ale później pieczenie i częste parcie na mocz wróciły. Pojawił się też dziwny dyskomfort w dole brzucha.

Podczas konsultacji otrzymałam Bactrim Forte 800 mg + 160 mg – jedną tabletkę dwa razy dziennie przez trzy dni, czyli łącznie sześć tabletek. Wydaje mi się, że to bardzo krótka kuracja.

Około siedmiu miesięcy temu miałam podobną sytuację. Najpierw stosowałam nitrofurantoinę przez pięć dni, ale nie pomogła. Następnie otrzymałam cyprofloksacynę na kolejne pięć dni i dopiero wtedy objawy ustąpiły. Czy ktoś stosował Bactrim tylko przez trzy dni i taka kuracja wystarczyła?

U mnie trzy dni Bactrimu nie wystarczyły. Po zakończeniu kuracji objawy szybko wróciły i przez kolejne miesiące miałam nawracające zakażenia. Przy następnych infekcjach wykonywałam już posiew moczu, żeby sprawdzić, na jaki antybiotyk bakterie są wrażliwe.

Właśnie tego się obawiam. Dostałam Bactrim Forte, czyli 800 mg + 160 mg, ale mimo większej dawki trzy dni nadal wydają mi się bardzo krótkim czasem. Zamierzam przyjąć wszystkie tabletki i zobaczyć, czy objawy całkowicie ustąpią.

Czas leczenia może zależeć od rodzaju zakażenia, dawki leku i wrażliwości bakterii. Stosowałam już zarówno krótsze, jak i dłuższe kuracje. Jeżeli po zakończeniu leczenia objawy nadal się utrzymują albo szybko wracają, warto wykonać posiew moczu, ponieważ Bactrim nie działa na wszystkie bakterie wywołujące zakażenia układu moczowego.

U mnie trzydniowa kuracja Bactrimem zazwyczaj wystarcza. Zakażenie dróg moczowych zdarza mi się mniej więcej raz w roku i zwykle już po kilku dawkach czuję wyraźną poprawę. Każdy przypadek może jednak wyglądać inaczej.

I jak ostatecznie się skończyło? Trzy dni Bactrimu wystarczyły?

Niestety nie. Gdy zostały mi jeszcze dwie tabletki, nadal miałam objawy zakażenia, dlatego ponownie zgłosiłam się na konsultację. Leczenie zostało zmienione na pięciodniową kurację cyprofloksacyną i w moim przypadku dopiero wtedy dolegliwości ustąpiły.