Ile trwa kuracja Biseptolem?

Długość kuracji Biseptolem zależy od rodzaju i nasilenia infekcji. Zwykle leczenie trwa od 5 do 14 dni, ale może być krótsze lub dłuższe w zależności od zaleceń lekarza. Ważne jest, aby kontynuować leczenie przez cały zalecony okres, nawet jeśli objawy ustąpią wcześniej.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/biseptol/ile-trwa-kuracja-biseptolem

Jak długo można stosować Biseptol? Lekarz przepisał mi go na infekcję dróg moczowych i powiedział, żeby brać 10 dni, ale słyszałam, że to mocny lek i nie powinno się go długo stosować, bo może zaszkodzić. Może ktoś ma doświadczenia z tym lekiem? Biorę go trzeci dzień i trochę się martwię, bo zaczęłam mieć jakieś dziwne bóle brzucha. Nie wiem, czy to normalne, czy powinnam coś z tym zrobić. Dzięki za każdą odpowiedź!

Miałam podobną sytuację kilka lat temu, więc może Ci się coś z tego przyda. Też miałam infekcję dróg moczowych, no i lekarz przepisał mi Biseptol na 7 dni. Pierwsze dwa dni spoko, ale potem zaczęłam czuć się jakoś dziwnie – brzuch bolał, miałam lekkie nudności. Nie wiedziałam, czy to od leku, czy od samej infekcji, bo czasem przy takich stanach organizm różnie reaguje.

Dociągnęłam te 7 dni, bo nie chciałam przerywać, ale potem poszłam na kontrolę i zapytałam, czy te bóle to normalne. Lekarz mi wytłumaczył, że Biseptol to bardzo skuteczny lek, ale faktycznie nie można go brać zbyt długo, bo obciąża organizm, szczególnie nerki i wątrobę. No i wtedy dodał, że jak ktoś zaczyna mieć jakieś skutki uboczne, to warto się zgłosić, bo czasem wystarczy zmienić dawkę albo lek.

Mój brat też kiedyś brał Biseptol, ale na coś innego – jakieś zapalenie oskrzeli chyba. On brał przez 10 dni i nic mu nie było, tylko mówił, że musi dużo pić, bo lekarz mu powiedział, że to pomaga organizmowi „przerobić” ten lek. Więc jeśli jeszcze nie dzwoniłaś do swojego lekarza, to może spróbuj. Na pewno Ci powie, co robić.