Po otwarciu butelki z aerozolem Fanipos, zaleca się zużycie leku w ciągu 3 miesięcy. Wartościowe jest stosowanie się do tej zasady, ponieważ po upływie tego czasu skuteczność i bezpieczeństwo leku mogą ulec zmniejszeniu. Produkt może ulec zepsuciu, co może prowadzić do nieodpowiedniego działania lub wystąpienia niepożądanych skutków.
Hej! Wie ktoś może, ile może być otwarty Fanipos? Zostało mi pół opakowania z wiosny i zastanawiam się, czy mogę go jeszcze używać, bo pylenie znowu się zaczęło. Nie chcę się czymś otruć Czy trzeba go wyrzucić po jakimś czasie?
Fanipos to, moja droga, steryd donosowy, a takie rzeczy mają ograniczony czas użycia po otwarciu, zwykle 2–3 miesiące. W ulotce masz jasno napisane – 3 miesiące od pierwszego użycia i koniec. Ja czytam ulotki od deski do deski (kiedyś byłam sekretarką w przychodni, więc coś tam się człowiek nauczył ), i wiem, że to nie jest widzimisię producenta, tylko chodzi o bezpieczeństwo. Taki spray po czasie może się zanieczyścić, albo substancja czynna może stracić skuteczność. Moja córka też raz użyła starego i miała potem takie swędzenie i podrażnienie, że przysięgała, że nigdy więcej nie „oszczędzi na nosie”
Lepiej kup nowe opakowanie i mieć spokój. Na zdrowiu się nie oszczędza, nie?
U mnie w domu Fanipos to stały element apteczki – i dla mnie, i dla męża, i nawet moja mama czasem psika jak ją zatka od roztoczy. No i niestety – 3 miesiące po otwarciu, do kosza, nawet jak połowa została.
My tak kiedyś z mężem oszczędzaliśmy – „a weź jeszcze psiknij z tej starej buteleczki, szkoda marnować” – i co? Mąż wylądował u lekarza z podrażnioną śluzówką, bo lek już był zwietrzały i bardziej szkodził niż pomagał.
Teraz mamy taką małą naklejkę na lodówce, gdzie zapisujemy daty pierwszego użycia sprayów i kropli – śmiejemy się, że jak w laboratorium