Ile może być otwarty Fanipos?

Po otwarciu butelki z aerozolem Fanipos, zaleca się zużycie leku w ciągu 3 miesięcy. Wartościowe jest stosowanie się do tej zasady, ponieważ po upływie tego czasu skuteczność i bezpieczeństwo leku mogą ulec zmniejszeniu. Produkt może ulec zepsuciu, co może prowadzić do nieodpowiedniego działania lub wystąpienia niepożądanych skutków.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/fanipos/ile-moze-byc-otwarty-fanipos/

Hej! Wie ktoś może, ile może być otwarty Fanipos? Zostało mi pół opakowania z wiosny i zastanawiam się, czy mogę go jeszcze używać, bo pylenie znowu się zaczęło. Nie chcę się czymś otruć :sweat_smile: Czy trzeba go wyrzucić po jakimś czasie?

Fanipos to, moja droga, steryd donosowy, a takie rzeczy mają ograniczony czas użycia po otwarciu, zwykle 2–3 miesiące. W ulotce masz jasno napisane – 3 miesiące od pierwszego użycia i koniec. Ja czytam ulotki od deski do deski (kiedyś byłam sekretarką w przychodni, więc coś tam się człowiek nauczył :grinning_face_with_smiling_eyes:), i wiem, że to nie jest widzimisię producenta, tylko chodzi o bezpieczeństwo. Taki spray po czasie może się zanieczyścić, albo substancja czynna może stracić skuteczność. Moja córka też raz użyła starego i miała potem takie swędzenie i podrażnienie, że przysięgała, że nigdy więcej nie „oszczędzi na nosie” :joy:
Lepiej kup nowe opakowanie i mieć spokój. Na zdrowiu się nie oszczędza, nie?

U mnie w domu Fanipos to stały element apteczki – i dla mnie, i dla męża, i nawet moja mama czasem psika jak ją zatka od roztoczy. No i niestety – 3 miesiące po otwarciu, do kosza, nawet jak połowa została.
My tak kiedyś z mężem oszczędzaliśmy – „a weź jeszcze psiknij z tej starej buteleczki, szkoda marnować” – i co? Mąż wylądował u lekarza z podrażnioną śluzówką, bo lek już był zwietrzały i bardziej szkodził niż pomagał.
Teraz mamy taką małą naklejkę na lodówce, gdzie zapisujemy daty pierwszego użycia sprayów i kropli – śmiejemy się, że jak w laboratorium :sweat_smile: