Jeśli jednak butelka z syropem Pecto Drill została już otwarta, ważne jest, aby przestrzegać odpowiednich zasad przechowywania i kontroli jakości leku. Po otwarciu butelki, czas przechowywania syropu może ulec skróceniu.
Hej wszystkim! Mam pytanie – ile może być otwarty ten syrop Pecto Drill? Kupiłam go dla mojej córki, bo ostatnio miała straszny mokry kaszel, ale połowy butelki nawet nie zużyłam, bo kaszel przeszedł szybciej, niż myślałam (co akurat bardzo mnie cieszy). Teraz minęły jakieś 3 tygodnie od otwarcia i zastanawiam się, czy jak znowu zacznie kasłać, to mogę jej jeszcze podać ten sam syrop? Wiem, że niektóre leki po otwarciu szybko tracą swoją „moc”. A szkoda by było wyrzucać, bo wiadomo – szkoda pieniędzy, zwłaszcza jak człowiek już ma dość wydatków na dzieciaki. Jak macie z tym doświadczenia? Podajecie taki otwarty syrop, czy jednak lepiej kupić nowy? Pozdrawiam, Agata.
Hej Agata! Znam ten problem aż za dobrze. U nas zawsze jest to samo – kaszel mija, a syropu zostaje pół butelki i potem człowiek się głowi, co z tym zrobić. Powiem Ci szczerze, ja raz trzymałam Pecto Drill chyba z dwa miesiące po otwarciu, a potem podałam młodemu, bo kaszel wrócił i oczywiście zapomniałam, ile minęło od otwarcia. Wszystko było okej, synek wyzdrowiał, ale jak doczytałam później ulotkę, to mi się trochę głupio zrobiło, bo tam było napisane, że lepiej zużyć w ciągu kilku tygodni. Teraz już staram się być bardziej „ogarnięta”.
A wiesz, co jeszcze mnie zawsze rozbraja? Że te wszystkie leki są takie „niby trwałe”, ale jak już otworzysz, to zaraz tracą datę ważności. Jakby w aptekach nie mogli sprzedawać mniejszych butelek – serio, dla dzieci taki duży syrop to przesada. U nas raz kaszel był tak lekki, że zużyliśmy może 1/4, a reszta poszła do kosza. Czułam się, jakbym wyrzucała pieniądze, no ale co zrobić, zdrowie ważniejsze.
Generalnie – jeśli masz wątpliwości, a ten syrop był otwarty więcej niż miesiąc, to może jednak lepiej kupić nowy. No chyba że to jeszcze „świeża” butelka, wtedy spokojnie możesz go użyć. Ale wiesz co? Moja mama zawsze mówiła, że jak lek zmienia zapach albo kolor, to lepiej odpuścić – i tego się trzymam. Zdrowia dla córci i pozdrawiam! Basia.