Czas trwania leczenia Biosotalem jest indywidualnie ustalany przez lekarza, w zależności od stanu zdrowia pacjenta, reakcji na leczenie i specyfiki przypadku. Długość terapii Biosotalem może się różnić w zależności od wielu czynników, w tym od rodzaju i ciężkości zaburzeń rytmu serca, odpowiedzi pacjenta na leczenie, oraz od występowania ewentualnych efektów ubocznych.
Mam pytanie do osób, które biorą Biosotal na serce. Lekarz przepisał mi go jakiś czas temu, bo miałam zaburzenia rytmu serca i takie dziwne kołatania. Czasami miałam wrażenie, że serce bije bardzo szybko, a czasami jakby robiło przerwy. Strasznie mnie to stresowało, bo człowiek od razu myśli o najgorszym.
Od kilku tygodni biorę ten lek i powiem szczerze, że jest trochę lepiej. Serce nie wariuje już tak jak wcześniej, ale zaczęłam się zastanawiać nad jedną rzeczą. Jak długo właściwie bierze się Biosotal? Czy to jest lek na jakiś czas, czy raczej na dłużej?
Trochę się martwię, bo nie chciałabym brać leków całe życie, ale z drugiej strony jak pomyślę o tych napadach kołatania to też nie chcę żeby wróciły.
U mnie było bardzo podobnie jak u Ciebie. Też zaczęło się od tego, że nagle miałam kołatania serca i takie dziwne uczucie w klatce, jakby serce przeskakiwało. Na początku myślałam, że to stres albo kawa, ale z czasem było coraz częściej. Kardiolog zrobił mi badania i przepisał właśnie Biosotal. Jak zaczęłam brać lek to serce się uspokoiło, ale też zaczęłam się zastanawiać czy to na chwilę czy na długo. Z tego co mi tłumaczył lekarz, to te leki często bierze się dłużej, bo one nie tyle „leczą raz na zawsze”, tylko pomagają utrzymać rytm serca w ryzach. Ja biorę już ponad rok i na razie nic nie zmieniali. Na początku też się tego bałam, bo człowiek myśli: „o nie, tabletki do końca życia”. Ale z drugiej strony jak przypomnę sobie jak wcześniej serce mi wariowało, to wolę już wziąć tabletkę i mieć spokój.