Cetraxal Plus to krople do ucha i sposób ich stosowania powinien być zgodny z zaleceniami lekarza. W przypadku większości pacjentów zaleca się zastosowanie kilku kropli do chorego ucha dwa razy dziennie przez 7 do 10 dni.
Hej, mam pytanie do Was, bo dostałam od lekarza Cetraxal Plus na zapalenie ucha zewnętrznego i wszystko niby jasne, ale nie do końca wiem ile trzeba trzymać te krople w uchu? Tzn. ile minut leżeć z głową na boku po zakropleniu? Bo boję się, że jak wstanę za szybko, to wszystko wypłynie i leczenie pójdzie na marne Jak Wy to robiliście? Z góry dzięki za odpowiedzi!
Hej! Ja też miałam przepisywany Cetraxal Plus dwa razy, raz po wakacjach jak mi się zrobiło to całe “ucho pływaka”, a drugi raz jak mnie przewiało na rowerze. Zawsze robiłam tak, jak mi powiedziała moja lekarka – leżeć przynajmniej minutę z głową na boku i najlepiej nic nie robić, nie ruszać się, nie patrzeć na telefon, nie gadać – po prostu minuta spokoju. Jak już się położysz, to serio ten czas szybko mija.
Powiem Ci, że raz się pospieszyłam i po kilku sekundach wstałam, to miałam wrażenie, że wszystko mi wypłynęło. I później leczenie się przeciągnęło. Więc nie warto się spieszyć. Dobrze też, jak dasz sobie czas po zakropleniu jeszcze chwilę posiedzieć, zanim zaczniesz normalnie funkcjonować. A i polecam wcześniej rozgrzać buteleczkę w dłoniach, bo zimne krople to był dramat – aż mi się zakręciło w głowie. Trzymaj się!
Też kiedyś używałam Cetraxal Plus – Julka, moja córka, miała to zapalenie ucha jak miała 5 lat i też nam pediatra to przepisał. Z dziećmi to w ogóle trudniej, bo nie usiedzisz z nimi spokojnie, ale nauczyłam ją, że to taka “gra w nieruchomego misia” i kładła się na kanapie z bajką w ręce, a ja mówiłam: „Leżymy minutkę i ani drgnij!”
W instrukcji chyba było coś o minimum jednej minucie, ale my siedziałyśmy nawet czasem dwie, bo tak dla pewności. U nas krople bardzo pomogły, tylko trzeba było być konsekwentnym – rano i wieczorem, zawsze leżenie, żadnego biegania po domu zaraz po zakropieniu. No i ważne, żeby nie zakraplać zimnego leku – raz dałam prosto z półki i mała krzyknęła, bo było nieprzyjemnie.
Trzymam kciuki, żeby pomogło szybko. U nas po 3 dniach już była mega poprawa
Mnie jak dorwało zapalenie ucha to ledwo co spałem z bólu, a potem dostałem właśnie ten Cetraxal Plus. Pierwszy raz w życiu coś do ucha musiałem sobie zakraplać i byłem totalnie zielony. Lekarz coś tam mówił, ale ja jak to chłop – posłuchałem przez pół ucha (hehe, ironia) i potem szukałem po necie jak to ogarnąć
Znalazłem gdzieś, że najlepiej leżeć przynajmniej minutę, ale ja dla spokoju sumienia leżałem 2, a czasem i 3 minuty. Włączałem sobie stoper na telefonie i po prostu leżałem – czasem nawet przysnąłem na chwilę Nie zaszkodzi. Potem zawsze czułem jakby trochę zostało w uchu, ale to chyba normalne.
Ważne: raz zakropiłem lek od razu po tym, jak wróciłem z zewnątrz, i miałem wrażenie, że mi się kręci w głowie – to chyba przez różnicę temperatur. Od tego czasu zawsze trzymałem butelkę chwilę w dłoni, żeby się zagrzała. Ogólnie lek działa super, ale trzeba się stosować jak trzeba. Pozdro!