Opinie Cetraxal Plus

Jakie są Wasze doświadczenia z stosowaniem leku Cetraxal Plus? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu ostrego zapalenia ucha zewnętrznego lub ostrego zapalenia ucha środkowego z drenażem wentylacyjnym? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak ból ucha, uczucie dyskomfortu, świąd czy inne reakcje? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Można używać lusterka, gdy leżysz na boku – bardzo ułatwia aplikację! U mnie ból rzeczywiście zmalał, ale niestety nadal prawie nic nie słyszę. Nie jestem pewna, czy to od tych kropli do uszu (Cetraxal Plus), czy może od antybiotyku doustnego, ale po 6 dniach mam praktycznie każdy z wymienionych skutków ubocznych: mdłości, senność, szum w obu uszach, problemy ze snem, niepokój i uczucie “spowolnienia”, jakby myślenie było zamglone :slightly_frowning_face:

Cetraxal Plus naprawdę pomógł na ból i opuchliznę w uchu – poczułam ulgę już po pierwszych dniach. Tylko że mieszkam sama i nie mam nikogo, kto mógłby mi zakropić, więc robię to sama, leżąc na boku i patrząc w lusterko. Trochę na wyczucie odmierzam te krople i mam nadzieję, że to nie zaszkodzi, bo nie jestem pewna, czy zawsze trafiam z ilością.

Miałam straszny ból ucha i opuchliznę, więc trafiłam na ostry dyżur. Najpierw lekarz stwierdził zapalenie ucha środkowego i przepisał mi krople do ucha „wewnętrznego” oraz antybiotyk doustny. Po dwóch dniach było jeszcze gorzej – ucho bolało sto razy mocniej, więc znowu pojechałam, tym razem na izbę przyjęć.

Tam inny lekarz powiedział mi, że to wcale nie ucho środkowe, tylko zapalenie ucha zewnętrznego, więc te pierwsze krople w ogóle nie działały. Dopiero wtedy dostałam Cetraxal Plus (czyli krople z ciprofloxaciną i steroidem na obrzęk) oraz inny antybiotyk. I powiem szczerze – po 48 godzinach moje ucho wyglądało już prawie normalnie.

W poniedziałek poszłam do swojego lekarza, który kazał kontynuować Cetraxal Plus razem z lekami. Mam wrócić za tydzień na kontrolę, możliwe że będzie jeszcze płukanie ucha, ale najważniejsze – ból całkowicie zniknął!

Przez ostatnie kilka lat zdarzało mi się korzystać z Cetraxal Plus przy różnych problemach z uchem. Pierwszy raz dostałam go po zabiegu płukania, kiedy w kanale słuchowym zrobiła mi się ziarnina – podejrzewam, że moje ucho źle zareagowało na ciśnienie albo na sam płyn użyty podczas płukania. Cetraxal Plus stosowałam wtedy przez około dwa tygodnie, ale wszystko goiło się bez bólu, spokojnie.

Drugi raz używałam go, gdy miałam podrażnienie ucha spowodowane nadmiernym nagromadzeniem woskowiny. Tym razem zdecydowałam się na odessanie wosku – i dobrze, bo poprzednie metody tylko pogarszały sprawę…