Euthyrox nie jest przeznaczony do odchudzania i nie powinien być stosowany w tym celu bez wskazań lekarskich. Jego głównym zadaniem jest stabilizacja hormonów tarczycy u osób z niedoczynnością, która spowalnia metabolizm i często prowadzi do przyrostu masy ciała. Dzięki wyrównaniu poziomu hormonów, Euthyrox może wspomóc metabolizm, co czasem przekłada się na utratę kilku kilogramów, ale efekty te są zróżnicowane.
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące Euthyroxu. Słyszałam, że niektórzy stosują go w celu utraty wagi. Czy to faktycznie działa? Jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej go przyjmować, żeby osiągnąć takie efekty? Z góry dzięki za każdą podpowiedź!
Hej! Z mojej strony chciałabym podzielić się tym, co wiem i co widziałam u znajomych. Euthyrox to lek stosowany przy problemach z tarczycą, głównie przy niedoczynności, i działa na regulację hormonów. Faktycznie, gdy ktoś ma niedoczynność tarczycy i zacznie go brać, może zauważyć poprawę metabolizmu, co czasem przekłada się na utratę wagi. Ale to dotyczy osób, które rzeczywiście mają problemy zdrowotne.
W moim przypadku lekarz przepisał mi ten lek kilka lat temu, bo miałam niedoczynność, a waga była tylko jednym z wielu objawów. Musiałam bardzo uważać na dawki, bo zbyt duża mogłaby wprowadzić mnie w nadczynność, a to już nie jest przyjemne – kołatanie serca, problemy ze snem, ciągłe zmęczenie, mimo że się nie tyje.
Jeśli chodzi o chudnięcie „na siłę” dzięki Euthyroxowi, to uważam, że to zły pomysł. Organizm potrzebuje równowagi hormonalnej, a zabawa w samodzielne zmienianie jej może prowadzić do poważnych skutków ubocznych, jak np. problemy z sercem czy kośćmi. Poza tym, z tego co wiem, przyjmowanie tego leku bez wskazań medycznych może zrobić więcej szkody niż pożytku.
Jeśli chcesz schudnąć, może lepiej skupić się na diecie i aktywności fizycznej, a jeśli masz wątpliwości co do tarczycy, to zbadaj TSH, FT3 i FT4. Taka wiedza pomoże Ci ocenić, czy Twój organizm w ogóle potrzebuje tego leku. U mnie właśnie zrobienie badań dało odpowiedź na to, dlaczego przytyłam mimo aktywności fizycznej.