Jak długo brać Doxepin?

W depresji Doxepin zwykle bierze się 6–12 miesięcy po uzyskaniu poprawy, a jeśli epizody nawracają lub ryzyko nawrotu jest duże – leczenie może trwać kilka lat.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doxepin-teva/jak-dlugo-dziala-doxepin/

Cześć wszystkim. Jak długo według Was powinno się brać Doxepin? Biorę dopiero 2 miesiące, poprawa jest, ale jeszcze nie czuję się w 100% sobą. Zastanawiam się, czy to jest lek „na chwilę”, czy raczej na dłużej. Boję się, że jak będę go brać rok albo dłużej, to się przyzwyczaję i nie będę umiała bez niego funkcjonować. Jak to wyglądało u Was?

U mnie to wyglądało tak, że pierwszy epizod depresji leczyłam około 9 miesięcy. I to nie było tak, że przez 9 miesięcy byłam w dołku. Po 3–4 miesiącach było już naprawdę dobrze, ale lek brałam dalej. Lekarz mi tłumaczył, że to nie jest tylko leczenie objawów, ale też zapobieganie nawrotowi.

Moja koleżanka odstawiła po 3 miesiącach, bo czuła się okej, i niestety po pół roku wszystko wróciło. Ja wolałam dmuchać na zimne.

To nie jest tak, że człowiek się „uzależnia” w sensie psychicznym jak od czegoś przyjemnego. To raczej kwestia stabilizacji. Jak masz złamaną nogę, to też nie zdejmujesz gipsu po tygodniu, bo już mniej boli.

U mnie im dłużej było stabilnie, tym spokojniej podchodziłam do odstawiania. Teraz jestem bez leku od ponad roku i jest okej. Ale ten czas brania dał mi poczucie bezpieczeństwa.