Doxepin na sen

Doxepin, będąc lekiem z grupy trójpierścieniowych antydepresantów, wykazuje właściwości, które mogą pozytywnie wpływać na sen. Jego działanie sedatywne wynika głównie z antagonizmu receptorów histaminowych (H1), co przyczynia się do zmniejszenia czasu potrzebnego na zaśnięcie oraz zwiększenia całkowitego czasu trwania snu. Ponadto, doxepin może zmniejszać częstotliwość przebudzeń nocnych, co poprawia jakość snu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/doxepin-teva/czy-doxepin-dziala-na-sen/

Hej, mam pytanie do osób, które biorą Doxepin. Czy to faktycznie jest lek „na sen”? Lekarz przepisał mi Doxepin Teva, bo od miesięcy nie śpię – zasypiam po 2–3 w nocy, budzę się co chwilę, rano jestem jak zombie. Powiedział, że to depresja z lękiem i że ten lek powinien mi pomóc też na spanie.

Tylko ja się zastanawiam – to jest antydepresant, a nie typowa tabletka nasenna. Czy to w ogóle działa na sen? I czy nie będzie tak, że będę chodzić cały dzień zamulona? Napiszcie proszę, jak było u Was, bo już mam dość tych nieprzespanych nocy…

Brałem Doxepin głównie właśnie przez sen, chociaż oficjalnie „na depresję”. Powiem Ci tak – pierwsze, co się poprawiło, to właśnie spanie. Już po kilku dniach zacząłem zasypiać szybciej i nie budziłem się co godzinę.

To nie jest taki lek, że łykasz i po 20 minutach odpływasz jak po mocnej tabletce nasennej. Raczej wycisza. U mnie było tak, że przestałem się nakręcać w łóżku. Mniej myśli, mniej analizowania wszystkiego po sto razy.

Na początku byłem trochę senny w dzień, nie będę ściemniał. Suchość w ustach też była. Ale po 2–3 tygodniach organizm się przyzwyczaił i było już normalnie. Dla mnie największy plus był taki, że jak zacząłem spać, to i psychicznie zrobiło się lżej.