Jak długo można brać Eliquis?

U mnie Eliquis był włączony po zakrzepicy i też na początku miałam dokładnie to samo pytanie: czy to jest lek na kilka tygodni, kilka miesięcy, czy już „na stałe”. Z tego, co mi tłumaczono, nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich, bo wszystko zależy od powodu, dla którego ktoś go bierze. Przy zakrzepicy często mówi się o minimum kilku miesiącach, ale przy migotaniu przedsionków leczenie potrafi trwać latami, bo wtedy chodzi głównie o zmniejszenie ryzyka udaru.

Ja brałam Eliquis dłużej niż 3 miesiące i u mnie decyzja nie była oparta tylko na tym, że „skrzep już był”, ale też na tym, czy jest ryzyko nawrotu. Co jakiś czas miałam kontrolę, badania i rozmowę o tym, czy leczenie dalej ma sens. Najbardziej trzeba było uważać na krwawienia, siniaki, krwawienie z dziąseł czy z nosa, bo jednak to jest lek przeciwzakrzepowy i działa na krzepliwość krwi.

Z mojego doświadczenia: Eliquis można brać zarówno krótko, jak i bardzo długo, ale długość leczenia zależy od konkretnej sytuacji. Po operacji może to być kilka tygodni, po zakrzepicy często kilka miesięcy albo dłużej, a przy migotaniu przedsionków nawet leczenie wieloletnie. Najważniejsze jest to, żeby nie odstawiać go nagle na własną rękę, bo wtedy można sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.