Porównanie dwóch leków przeciwzakrzepowych, takich jak Pradaxa (dabigatran) i Eliquis (apiksaban), może być trudne, ponieważ wybór leku zależy od indywidualnych potrzeb pacjenta, stanu zdrowia oraz określonych wskazań lekarskich. Oba leki należą do nowej generacji doustnych antykoagulantów i są stosowane w celu zmniejszenia ryzyka zakrzepicy oraz udaru u osób z niezastawkowym migotaniem przedsionków oraz innych wskazań. Poniżej przedstawiono porównanie tych dwóch leków:
U mnie temat wyglądał tak, że najpierw była Pradaxa, a później dostałam Eliquis, więc mam porównanie z własnego doświadczenia. Wrzucam zdjęcie obu opakowań, bo akurat mam jeszcze jedno i drugie w domu. Nie chcę pisać, że jeden lek jest „zawsze lepszy”, bo wiadomo, że każdy ma inną sytuację, ale u mnie Eliquis okazał się wygodniejszy i łagodniejszy w stosowaniu.
Po Pradaxie częściej czułam żołądek — takie odbijanie, lekki dyskomfort, czasem uczucie ciężkości po kapsułce. Nie było to jakieś dramatyczne, ale przy dłuższym braniu robiło się męczące. Eliquis u mnie pod tym względem wypadał lepiej, bo po tabletce nie miałam takiego wrażenia, że lek „siedzi” na żołądku. Sama forma też była dla mnie wygodniejsza, bo Eliquis to tabletki, a Pradaxa kapsułki.
Jeśli chodzi o działanie przeciwzakrzepowe, to oba leki są z tej samej „półki” w sensie zastosowania — oba bierze się po to, żeby zmniejszać ryzyko zakrzepów i udaru przy określonych problemach. Różnią się jednak substancją: Eliquis to apiksaban, a Pradaxa to dabigatran. U mnie większe znaczenie miała tolerancja, bo jak człowiek ma brać lek dłużej, to takie codzienne odczucia naprawdę robią różnicę.
Z mojego punktu widzenia, gdybym miała porównać krótko: Pradaxa działała, ale była mniej komfortowa dla żołądka, a Eliquis był dla mnie bardziej „bezproblemowy” na co dzień. Oczywiście nie u każdego musi być tak samo, ale po własnych doświadczeniach rozumiem, dlaczego wiele osób lepiej ocenia Eliquis, szczególnie jeśli ktoś ma wrażliwy przewód pokarmowy albo źle znosi kapsułki.