Długość stosowania Omnadrenu 250 zależy od wielu czynników, w tym od celów terapii, indywidualnej odpowiedzi organizmu na lek oraz potencjalnych skutków ubocznych. Zasadniczo, Omnadren 250 jest stosowany w cyklach, które mogą różnić się długością w zależności od celów użytkownika – mogą to być cykle krótkie, trwające kilka tygodni, do cykli dłuższych, które mogą sięgać kilku miesięcy.
Główny problem: praktycznie całkowity brak libido i zainteresowania seksem. Rok temu mój testosteron całkowity wynosił 9,8 nmol/l. FSH i LH były poniżej normy, ale nie pamiętam dokładnych wartości. Kilka miesięcy temu sprawdziłem testosteron ponownie – było 9,1 nmol/l, a trzy tygodnie później 6,7 nmol/l. Wtedy FSH i LH były już w normie.
Miałem zrobiony rezonans przysadki mózgowej (MRI) – nic nie wykazało, żadnych zmian. Mam 27 lat i poza tym wszystko wydaje się działać normalnie. Nadal mam poranne erekcje i jeśli „muszę”, to potrafię współżyć bez większego problemu, ale realnie wychodzi to może raz w miesiącu, głównie dlatego, że moja dziewczyna ledwo to znosi i stara się jakoś radzić sobie z moim brakiem ochoty.
4 tygodnie temu byłem u endokrynologa, który przepisał mi Omnadren 250 mg raz na 3 tygodnie. Mam wziąć jeden zastrzyk pod koniec 3. tygodnia, potem kolejny pod koniec 6. tygodnia, zrobić ponownie badania krwi i wrócić na wizytę kontrolną.
Tylko że teraz jest już początek 5. tygodnia i mam wrażenie, że ochota na seks jest jeszcze mniejsza niż wcześniej. Czy to może być normalne na początku TRT? Czy taka dawka i odstęp w ogóle mają sens przy takich wynikach, jakie mam? Jestem strasznie skołowany i chciałbym podejść przygotowany do kolejnej wizyty.
Dużo czytałem o TRT, ale większość materiałów i opinii jest o testosteronie cypionianie (częsty w USA), a u nas to wygląda inaczej i ciężko mi to porównać. W wielu miejscach ludzie piszą, że libido powinno wzrosnąć w ciągu 3–4 tygodni, a u mnie kompletnie nic takiego się nie dzieje.
Jeśli ktoś ma większe doświadczenie z Omnadrenem albo ogólnie z TRT w Polsce, to będę wdzięczny za Wasze opinie i podzielenie się, jak to u Was wyglądało na starcie.
Stary, czytam to i mam wrażenie, że u Ciebie problemem nie jest tylko „za niski testosteron”, ale też huśtawka poziomów i to, że dopiero zaczynasz – a Omnadren co 3 tygodnie potrafi zrobić rollercoaster. W pierwszych tygodniach to wcale nie musi iść tak, że nagle po 3–4 tygodniach libido wystrzeli, bo część osób najpierw czuje tylko zmianę nastroju/energii, a libido przychodzi później albo w kratkę.
Te Twoje wyniki (9–10 nmol/l i spadek do 6–7) to brzmi jak coś, co potrafi się wahać i przy schemacie „raz na 3 tygodnie” możesz mieć tak, że po zastrzyku jest chwilę lepiej, a potem pod koniec okresu robi się gorzej niż przed leczeniem. I Ty właśnie jesteś w 5 tygodniu, czyli w praktyce po pierwszym strzale już trochę czasu minęło – u niektórych wtedy zaczynają się „dołki”. Omnadren to mieszanka estrów, więc niby ma być rozłożone, ale i tak wiele osób pisze, że lepiej się czują na mniejszych dawkach częściej (np. co tydzień), bo wtedy mniej buja.
To, że masz poranne erekcje i „technicznie działa”, a nie masz ochoty, też jest dość typowe – libido to nie tylko mechanika, tylko głowa + hormony + prolaktyna/estradiol/tarczyca + stres i relacja. Ja bym na Twoim miejscu na kolejną wizytę przygotował sobie konkret: badania robione w odpowiednim momencie względem zastrzyku (bo inaczej liczby nic nie mówią) i do tego dopytał o estradiol i prolaktynę, bo jak testosteron idzie w górę i aromatyzuje, to czasem E2 wywala i libido siada, a czasem prolaktyna miesza. No i hematokryt/morfologia też warto mieć jako baza.
I jeszcze jedna rzecz: lekarz dał Ci plan „2 zastrzyki i badania” – to jest sensowne jako start, ale ja bym się nie spinał, że po 4 tygodniach ma być super. U sporej grupy stabilizacja jest dopiero po kilku cyklach i dopiero wtedy widać, czy schemat dawki/odstępu jest trafiony. Najważniejsze, żebyś na wizycie nie szedł z „nie działa”, tylko z „mam takie objawy, tak się czuję między zastrzykami, proszę rozważyć częstsze podawanie i sprawdzenie E2/prolaktyny + testosteron w konkretnym dniu po iniekcji”. To Ci da dużo bardziej konkretną rozmowę.