Czas stosowania testosteronu może znacząco różnić się w zależności od różnych czynników, takich jak diagnoza, cele terapeutyczne, a także indywidualna reakcja organizmu na leczenie. Stosowanie testosteronu na dłuższą metę jest często skierowane na leczenie hipogonadyzmu i innych zaburzeń hormonalnych.
Przez pierwsze kilka dni po pierwszym zastrzyku moje problemy z erekcją praktycznie zniknęły, ale potem niestety wróciły. Kolejny zastrzyk mam dopiero za sześć dni. Lekarz powiedział mi, że pełne działanie testosteronu pojawia się dopiero po około miesiącu.
Mam nadzieję, że po tym czasie problemy z erekcją znikną albo przynajmniej będą dużo słabsze i bardziej stabilne. Jak to wyglądało u was?
Przyczyn zaburzeń erekcji może być wiele. Niedobór testosteronu rzeczywiście może być jedną z nich, ale nie jest jedyną. Dużą rolę mogą odgrywać także czynniki psychiczne (stres, napięcie, presja) oraz problemy z krążeniem i naczyniami.
Jeśli po miesiącu nadal będą występowały trudności, warto rozważyć inne opcje wsparcia – na przykład niską, codzienną dawkę tadalafilu, która u wielu mężczyzn poprawia jakość i stabilność erekcji, niezależnie od samego poziomu testosteronu.
Spróbuj podzielić dawkę na dwa zastrzyki w tygodniu. Ja jestem na terapii testosteronem i robię zastrzyki w środy i niedziele. Częstsze podawanie pomaga utrzymać bardziej stabilny poziom hormonu we krwi, zamiast mieć 1–2 dni „górki”, a potem przez kolejne 5 dni stopniowo czuć się coraz gorzej, bo poziom spada.
U mnie przez jakieś 48 godzin po zastrzyku czuję się dosłownie jak 14-latek. Losowe erekcje, a poranne wzwody są tak mocne, że czasem nie mogę już zasnąć.
Ja dzielę dawkę na pół i robię zastrzyk dwa razy w tygodniu (co 3,5 dnia). Przy jednym zastrzyku tygodniowo testosteron potrafi mocno skoczyć przez kilka dni, a potem wyraźnie spada przed kolejną dawką. Taki schemat może też powodować nagłe wzrosty estrogenu, co z kolei zwiększa ryzyko skutków ubocznych i czasem problemów z erekcją.
Dodatkowo warto pamiętać, że testosteron cypionat ma okres półtrwania około 10–11 dni, więc organizm potrzebuje 6–8 tygodni, żeby dojść do prawdziwej równowagi hormonalnej. Trzeba dać temu czas.
Z mojego doświadczenia nie polecam blokerów estrogenu. Przerabiałem to i skończyło się ciągłą walką z odbiciami estrogenu oraz huśtawką: raz za niski, raz za wysoki. Dużo lepszym podejściem jest częstsze podawanie testosteronu i manipulowanie dawką, zamiast dokładania kolejnych leków.
Jestem na terapii testosteronem od około 7 lat i to jest najlepsza rada, jaką mogę dać. Powodzenia!