Jak długo można stosować Activelle?

Czas stosowania leku Activelle zależy od indywidualnej sytuacji pacjentki i powinien być określony przez lekarza. Terapia hormonalna substytucyjna (THS), tak jak Activelle, jest zazwyczaj stosowana do złagodzenia objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca, poty nocne czy suchość pochwy, które mogą być szczególnie intensywne i nieprzyjemne dla niektórych kobiet.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/activelle/jak-dlugo-mozna-stosowac-activelle/

Które brały albo biorą Activelle. Ja jestem po 53-tce, menopauza przyszła jakieś dwa lata temu i od roku biorę Activelle, bo miałam dosłownie masakrę – poty w nocy, bezsenność, nerwy o wszystko, płacz bez powodu. Lek działa super, czuję się jak dawniej, ale zaczęłam się zastanawiać – jak długo można to brać? Lekarka mówi, że co roku mam robić kontrolę, ale trochę mnie martwi to, że to jednak hormony. Czy są tu kobiety, które stosują Activelle dłużej, np. kilka lat? Jak się czujecie, były jakieś skutki uboczne?

Biorę Activelle już prawie 6 lat i żyję :wink:. Też się bałam na początku, bo tyle się słyszy o hormonach – że rak piersi, że zakrzepy, że wszystko złe. Ale powiem Ci szczerze – jak przestałam się męczyć z tymi uderzeniami gorąca i przestałam się budzić 5 razy w nocy, to poczułam, że odzyskałam życie. Zawsze robię badania co rok (mammografia, wątroba, morfologia), wszystko w normie. Lekarka mówi, że dopóki dobrze się czuję i nie ma przeciwwskazań, mogę brać dalej. Najważniejsze to kontrole i regularność, wtedy nie ma się czego bać.

Moja znajoma odstawiła po 3 latach, bo myślała, że już „minęło” – i po miesiącu wszystko wróciło z podwójną siłą. Wróciła do Activelle i teraz już nie kombinowała. Więc ja jestem za tym, żeby brać tak długo, jak się dobrze czujesz i masz zielone światło od lekarza. Lepiej żyć normalnie niż się męczyć.

Ja z kolei biorę Activelle od 2 lat, ale wcześniej przez rok byłam na innym leku hormonalnym, więc ogólnie już 3 rok leczenia. Mój ginekolog powtarza mi zawsze to samo: „bierz tyle, ile trzeba, byś czuła się dobrze, ale kontroluj się regularnie”. Nie ma jednej magicznej granicy, że po 5 latach trzeba przestać. Każda z nas jest inna.

Ja robię badania co pół roku, pilnuję mammografii i USG piersi. Na początku miałam trochę tkliwość biustu i wzdęcia, ale po kilku tygodniach organizm się przyzwyczaił. Zauważyłam też, że jak się zdrowo odżywiam i nie piję alkoholu zbyt często, to lek działa łagodniej, bez żadnych sensacji.

Znam dziewczynę z pracy, która bierze Activelle już prawie 10 lat – wygląda świetnie, ma energię i mówi, że gdyby nie HTZ, to by już chyba zrezygnowała z pracy, tak ją wcześniej menopauza rozłożyła. Więc moim zdaniem, dopóki jesteś pod opieką lekarza i nie ma przeciwwskazań, można spokojnie stosować przez lata. Lepiej żyć spokojnie i spać po nocach niż się męczyć w imię „naturalności”.