Standardowy czas leczenia Duac wynosi do 12 tygodni.
Temat jest powiązany ze: https://medyk.online/lek/duac/jak-dlugo-stosowac-duac
Standardowy czas leczenia Duac wynosi do 12 tygodni.
Mam pytanie dotyczące stosowania Duac – jak długo go używać, żeby zobaczyć efekty? Zaczęłam stosować tydzień temu na mój trądzik, ale skóra już zaczęła się trochę łuszczyć i piec, szczególnie na policzkach. Czy to normalne? I co, jeśli nie zobaczę poprawy po kilku tygodniach? Z góry dzięki za wszelkie porady!
Pamiętam, jak pierwszy raz sięgnęłam po Duac – byłam wtedy zdesperowana, bo moja skóra wyglądała jak pole bitwy, a każda nowa krostka to był dla mnie mały dramat.
Na początku też miałam te łuszczenie i pieczenie, szczególnie w okolicach nosa i brody. To niby „normalne”, bo skóra musi się przyzwyczaić, ale przyznam, że miałam chwile, gdy chciałam to wszystko rzucić w cholerę. Długości stosowania nikt mi wtedy jasno nie określił, ale z doświadczenia powiem Ci, że u mnie pierwsze efekty zaczęły być widoczne dopiero po 3-4 tygodniach. Wcześniej było gorzej niż lepiej, co doprowadzało mnie do szału.
Pamiętam, że miałam jeden dzień, kiedy przyszłam do pracy, a koleżanka patrzy na mnie i mówi: „Coś ty zrobiłaś z twarzą, masz jakieś plamy!” No i wtedy myślałam: „Super, już nigdy nie wyjdę z domu!” Ale potem, powoli, powoli – naprawdę było lepiej. Blizny zaczęły blednąć, nowe zmiany przestały się pojawiać, a ja miałam w końcu wrażenie, że mam jakąś kontrolę nad swoją skórą.
Z tego, co pamiętam, używałam Duac przez jakieś 8 tygodni. Potem odstawiłam, bo skóra była już w dużo lepszym stanie. Teraz staram się nie przesadzać z kosmetykami i pilnuję, żeby moja cera miała „odpoczynek”.