Czy na Duac można używać krem do twarzy?

Tak, można stosować krem do twarzy podczas używania żelu Duac, ale ważne jest, aby zachować właściwą kolejność aplikacji oraz dać żelowi czas na wchłonięcie. Duac to lek stosowany miejscowo na skórę w leczeniu trądziku, zawierający benzoilu nadtlenek oraz klindamycynę. Poniżej przedstawiam wskazówki dotyczące stosowania kremu do twarzy wraz z Duac:

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/duac/czy-na-duac-mozna-uzywac-krem-do-twarzy

Ostatnio miałam spory problem z trądzikiem – zaczęło się od czoła, gdzie pojawiło się mnóstwo zmian, które w ogóle nie chciały znikać. Potem stopniowo trądzik rozprzestrzenił się na nos i trochę na policzki. W końcu poszłam do dermatologa, która stwierdziła, że to zmiany trądzikowe.

Nigdy wcześniej nie miałam problemów z cerą, a teraz to wszystko nagle mnie dopadło… Czy któraś z Was stosowała Duac na twarz? Jakie były efekty?

Ja ze swojej strony bardzo polecam, choć wiem, że każda cera reaguje inaczej. Moja siostra używała Duacu na twarz (nie miała ropnych zmian) i zostało jej dosłownie kilka drobnych wyprysków. Efekty były naprawdę widoczne, więc warto spróbować! :blush:

@Wania Używałam Duac żel przez około 4 miesiące. Na początku miałam zaczerwienione i piekące policzki, ale wszystkie krosty zniknęły – a miałam ich naprawdę sporo. Trochę podrażniłam sobie skórę tym żelem, ale jestem szczęśliwa, bo teraz nie mam ani jednego wyprysku.

Zostały mi jeszcze drobne blizny po wyciskaniu, ale widzę, że powoli również znikają. Moim zdaniem ten żel jest rewelacyjny! Mam go jeszcze w lodówce (pewnie wiecie, że trzeba go tam przechowywać). :blush: