Długość stosowania Oxycort A oraz dawka leku zależy od zaleceń lekarza, rodzaju i ciężkości infekcji oraz ogólnego stanu zdrowia pacjenta.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/oxycort-a/jak-dlugo-stosowac-oxycort-a
Długość stosowania Oxycort A oraz dawka leku zależy od zaleceń lekarza, rodzaju i ciężkości infekcji oraz ogólnego stanu zdrowia pacjenta.
Mam pytanie dotyczące maści Oxycort A. Lekarz przepisał mi ją na zapalenie powiek i powiedział, że mam stosować przez tydzień, ale trochę się martwię, bo widzę, że to steryd. Boję się, że zaszkodzi mi na oczy albo że po odstawieniu problem wróci. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jak długo stosowaliście ten lek? Czy można go przedłużyć, jeśli objawy nie ustąpią? Będę wdzięczna za każdą radę!
Ja stosowałam Oxycort A na zapalenie spojówek przez 10 dni, lekarz powiedział, że więcej nie wolno. Faktycznie, po 3-4 dniach było już lepiej, ale miałam wrażenie, że jak odstawiłam, to trochę wróciło. Tyle że potem przeszło samo, może organizm musiał się sam wyregulować. Ja też się bałam sterydu, bo wiadomo, że jak człowiek wpisze w Google, to od razu mu wyskakuje jaskra i ślepota, ale u mnie nic takiego się nie stało. Najważniejsze to stosować dokładnie jak w ulotce i nie przedłużać na własną rękę, bo można sobie więcej zaszkodzić niż pomóc.
Powiem Ci, że ja miałam dokładnie ten sam dylemat! Trafiłam do okulisty z koszmarnie zaczerwienionym okiem, nie mogłam patrzeć na światło, łzawiło mi non stop. Lekarz powiedział, że to jakaś bakteryjna infekcja i dał Oxycort A na tydzień. Trochę się przeraziłam, bo jak usłyszałam „steroid”, to już miałam wizję, że mi się oko w środku rozpuści albo że będę ślepa. Ale używałam 7 dni i było dobrze. Potem jeszcze dwa tygodnie nawilżałam oczy, bo czułam lekką suchość. Lekarz mówił, że dłużej nie wolno, bo steryd może podnieść ciśnienie w oku i zrobić więcej szkody niż pożytku. Więc jeśli objawy Ci nie przechodzą, lepiej idź na kontrolę, a nie smaruj dłużej sama!
Ja to się przejechałam na tej maści… Stosowałam ją przez 12 dni, bo tak mi kazał lekarz, ale widzę, że większość ludzi tutaj pisała o 7-10 dniach. No i niestety, po jakimś czasie zaczęłam mieć dziwne zamglenie w jednym oku, tak jakby mi ktoś filtr na świat nałożył. Poszłam do okulisty i okazało się, że mam lekkie podwyższone ciśnienie w oku! No, prawie się posikałam ze strachu, ale na szczęście po odstawieniu wróciło do normy. Także serio, nie używajcie tego dłużej niż trzeba. Jak nie pomaga, to może potrzeba innego leku, a nie przeciągania tego samego. Ale ogólnie, jeśli stosowane zgodnie z zaleceniami, to działa świetnie – mi pomogło w 5 dni, tylko że byłam panikarą i bałam się odstawić, no i się przeliczyłam…
Jak masz wątpliwości, to do lekarza! Ja miałam Oxycort A na zapalenie powiek, takie porządne, że wyglądałam, jakbym się pobiła z własnym cieniem. Smarowałam przez 8 dni i rzeczywiście pomogło, ale potem się nasłuchałam w internecie, że sterydy to zło i że można od tego dostać jakiejś jaskry czy innej choroby i się tak zestresowałam, że biegałam do okulisty jak szalona. On mi tylko popatrzył na oczy i powiedział, że wszystko jest w porządku, a ja robię dramat z niczego . Także jak masz wątpliwości, to lepiej nie kombinować i skonsultować się z kimś, kto się zna, a nie przedłużać leczenie na własną rękę. Lepiej się upewnić, niż potem się martwić!