Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Oxycort A w leczeniu stanów zapalnych oczu i powiek? Czy zauważyliście poprawę objawów, takich jak zmniejszenie zaczerwienienia, obrzęku i podrażnienia? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii – np. pieczenie, zaburzenia widzenia czy reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających zastosowanie tego leku lub mających podobne problemy okulistyczne.
Oxycort A zadziałał znakomicie. Pierwszego dnia poprawa o 65%, potem każdego dnia dodatkowe 10% lepiej. Czwartego dnia infekcja i obrzęk całkowicie zniknęły. Maść stosowałem przez 10 dni. Przez cały ten czas miałem lekko zamglone widzenie, ale to może być efekt wcześniejszego intensywnego pocierania oczu, zanim wykupiłem receptę. Bez wahania sięgnąłbym po ten lek ponownie.
Regularnie miewam bakteryjne infekcje oczu (nie z powodu braku higieny). Miałam operację na wewnętrznej stronie powieki, aby usunąć jęczmień, co niestety spowodowało utratę gruczołu łzowego, przez co cierpię na przewlekły zespół suchego oka. Próbowałam wielu kropli, ale tylko Oxycort A działa – prawdopodobnie dzięki zawartości sterydu, który zmniejsza stan zapalny i wspomaga działanie antybiotyku.
Miałam zaczerwienione oczy spowodowane alergicznym zapaleniem spojówek i infekcją. Lekarz zalecił mi stosowanie Oxycort A 4 razy dziennie przez 2 tygodnie. Moje oczy były w naprawdę złym stanie, ale już po 2 dniach zauważyłam poprawę. Jutro kończę kurację i wracam do lekarza na kontrolę. Zauważyłam jednak, że mam lekko zamglone widzenie na dalekie odległości, czego wcześniej nie doświadczałam. Wcześniej miałam idealny wzrok (20/20), ale teraz wydaje mi się, że się pogorszył.