Jak długo stosować Spasmoline?

Spasmolina jest lekiem przeznaczonym głównie do stosowania krótkotrwałego, najczęściej przez kilka dni, do momentu wyraźnego zmniejszenia lub ustąpienia dolegliwości skurczowych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/spasmolina/co-ile-mozna-brac-spasmoline/

Mam pytanie z tych „zwykłych”, bo nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jak długo stosować Spasmolinę? Biorę ją na skurcze brzucha i jelit, czasem też przy okresie. Pomaga, ale zastanawiam się, czy to jest lek na kilka dni, czy można brać dłużej bez przerwy.

U mnie Spasmolina to typowy lek doraźny, a nie coś na stałe. Jak zaczyna się jazda z jelitami, to biorę ją przez 2–3 dni, czasem do tygodnia, aż brzuch się uspokoi. Jak tylko skurcze puszczą, to przestaję brać, bo po co ładować tabletki, jak już jest ok. Zauważyłam, że jak biorę ją „na zapas”, to nie ma sensu – działa najlepiej wtedy, kiedy faktycznie coś się dzieje. Moja mama robi dokładnie tak samo i mówi, że to najrozsądniejsze podejście.

Ja może nie odpowiem wprost, ale opiszę jak to było u mnie. Na początku, jak miałam ciągłe skurcze z nerwów i stresu, brałam Spasmolinę prawie codziennie przez ponad tydzień, bo inaczej nie dało się normalnie funkcjonować. Pomogła, brzuch się uspokoił i wtedy sama z siebie ją odstawiłam. Teraz traktuję ją jak lek ratunkowy – biorę dzień, dwa, maks trzy, jak wiem, że będzie ciężko. Zauważyłam, że jak problemy są przewlekłe i ciągle wracają, to sama Spasmolina wszystkiego nie załatwi, ale na te gorsze momenty naprawdę daje ulgę i pozwala przetrwać.