Czas działania Spasmoliny zależy od wielu czynników, w tym indywidualnych właściwości organizmu, stanu zdrowia i interakcji z innymi substancjami, które mogą być jednocześnie zażywane.
Biorę ją na skurczowe bóle brzucha, takie ściskanie, że czasem aż mnie zgina. Wzięłam kapsułkę czy mam czekać, czy już brać coś innego. Jak to wyglądało u Was w praktyce?
U mnie to wygląda tak, że nie działa od razu, ale też nie jest tak, że trzeba pół dnia czekać. Zazwyczaj po jakichś 30–40 minutach czuję, że brzuch puszcza, to napięcie jakby się rozlewało i przestaje tak boleśnie ściskać. Najgorzej jest jak biorę ją już przy mega bólu, wtedy mam wrażenie, że działa wolniej. Jak złapię ból wcześniej, to serio robi robotę. Moja mama też bierze na jelita i mówi dokładnie to samo – trzeba dać jej chwilę, to nie jest cud-tabletka na 5 minut.
Ja może nie odpowiem idealnie wprost, ale napiszę jak to było u mnie ogólnie. Brałam Spasmolinę głównie przy miesiączce, bo miałam takie skurcze, że czasem nie byłam w stanie normalnie funkcjonować. Pierwszy raz myślałam, że nie działa, bo minęło 20 minut i nic. A potem nagle, po mniej więcej godzinie, ból wyraźnie zelżał i mogłam normalnie usiąść, a nie chodzić po ścianach. Teraz już wiem, że to lek, który trzeba „przeczekać”. To nie jest jak proszek przeciwbólowy, tylko bardziej rozluźnia wszystko od środka. Od tamtej pory zawsze biorę wcześniej i wtedy mam wrażenie, że działa szybciej i skuteczniej.