Jak i kiedy odstawić Brilique?

Odstawienie leku Brilique zależy od wielu czynników, takich jak stan zdrowia pacjenta, odpowiedź na leczenie, czas trwania leczenia oraz indywidualne ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/brilique/kiedy-moge-odstawic-brilique

Od kilku miesięcy przyjmuję Brilique (tikagrelor) po przebytym zawale serca. Lekarz zalecił mi kontynuowanie terapii przez co najmniej rok, aby zmniejszyć ryzyko kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Ostatnio zacząłem odczuwać pewne skutki uboczne, takie jak częste krwawienia z dziąseł i łatwe siniaczenie się. Zastanawiam się, czy to oznaka, że powinienem rozważyć odstąpienie od Brilique? Jeśli tak, to jak i kiedy najlepiej to zrobić? Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i mógłby podzielić się swoją historią?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

Po zawale serca lekarz przepisał mi Brilique, żeby chronić serce. Na początku wszystko było OK, ale po kilku miesiącach zacząłem mieć krwawienia z dziąseł i więcej siniaków. Byłem zaniepokojony, więc poszedłem do lekarza.

Co zrobiłem:

1. Rozmowa z lekarzem: Najpierw porozmawiałem z moim lekarzem o problemach. On sprawdził moje wyniki i zdecydowaliśmy, że trzeba coś zmienić.
  2. Stopniowe zmniejszanie dawki: Lekarz zalecił, żebym stopniowo zmniejszał dawkę Brilique zamiast nagle przestawać brać lek. Dzięki temu organizm miał czas się przystosować.
  3. Nowy lek: Przestawiłem się na inny lek przeciwpłytkowy, który nie powodował takich krwawień. Lekarz pomógł mi wybrać coś odpowiedniego.

Efekty:

Po kilku tygodniach odstawienia Brilique moje krwawienia się zmniejszyły i czułem się lepiej. Nowy lek działał dobrze i nie miałem problemów z sercem.