Jak odstawić Bisoratio?

Odstawienie Bisoratio wymaga ostrożności i powinno być dokonywane zawsze pod nadzorem lekarza. Kluczowe jest stopniowe zmniejszanie dawki, aby zminimalizować ryzyko nasilenia się objawów, na które lek był przepisany, a także uniknięcie potencjalnych skutków ubocznych związanych z nagłym przerwaniem terapii.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/bisoratio/jak-odstawic-bisoratio/

Szukam porady dotyczącej bezpiecznego odstawienia leku Bisoratio. Kardiolog przepisał mi ten lek około trzy miesiące temu w dawce 1,25 mg dziennie z powodu epizodów dyskomfortu w klatce piersiowej oraz ekstrasystolii, które – według lekarza – były najprawdopodobniej związane ze stresem i napięciem nerwowym. Nie mam zdiagnozowanego nadciśnienia ani poważnej choroby serca, a lek miał głównie pomóc w uspokojeniu pracy serca i ograniczeniu kołatań.

Od czasu rozpoczęcia przyjmowania Bisoratio zauważyłam wyraźną poprawę – objawy praktycznie ustąpiły i czuję się zdecydowanie spokojniej. W związku z tym zaczęłam zastanawiać się nad zakończeniem terapii, ale podczas czytania różnych materiałów trafiłam na informacje, że beta-blokery, takie jak bisoprolol, nie zawsze powinny być odstawiane nagle, nawet jeśli dawka jest niewielka.

Wiem, że przy lekach z tej grupy czasem opisuje się tzw. efekt z odbicia, czyli sytuację, w której po nagłym przerwaniu leczenia może pojawić się przyspieszenie tętna, uczucie kołatania serca, wzrost napięcia lub nawrót wcześniejszych objawów. Z tego powodu zastanawiam się, czy w mojej sytuacji – przy tak niskiej dawce jak 1,25 mg – rzeczywiście konieczne jest klasyczne stopniowe zmniejszanie dawki, czy też można lek odstawić w prostszy sposób.

Mój lekarz podczas wizyty nie podał szczegółowego schematu odstawiania, dlatego próbuję zorientować się, jakie podejście jest najczęściej stosowane w podobnych przypadkach. Zastanawiałam się na przykład, czy przyjmowanie leku co drugi dzień przez tydzień lub dwa, a następnie całkowite odstawienie byłoby rozsądnym rozwiązaniem przy tak małej dawce.

Będę bardzo wdzięczna za opinie osób, które miały doświadczenie z odstawianiem Bisoratio lub innych leków z bisoprololem, szczególnie jeśli były one stosowane głównie z powodu kołatań serca czy objawów związanych ze stresem. Interesuje mnie przede wszystkim, jak wyglądało u Was schodzenie z leku, czy pojawiły się jakieś objawy po odstawieniu i ile czasu trwał cały proces.

Miałem bardzo podobną sytuację z Bisoratio (bisoprolol). U mnie też nie chodziło o nadciśnienie ani chorobę serca, tylko o kołatania i pojedyncze dodatkowe skurcze, które pojawiły się w okresie dużego stresu. Lekarz dał mi właśnie 1,25 mg dziennie i brałem go mniej więcej cztery miesiące. W tym czasie serce rzeczywiście się uspokoiło, tętno spadło i przestałem tak obsesyjnie czuć każde uderzenie serca.

Kiedy objawy ustąpiły, też zacząłem myśleć o odstawieniu. Poczytałem trochę i wszędzie pojawiało się ostrzeżenie, żeby beta-blokerów nie odstawiać nagle, nawet przy małych dawkach. Dlatego zrobiłem to bardzo spokojnie. Najpierw przez około tydzień brałem 1,25 mg co drugi dzień, a później już całkiem przestałem. W moim przypadku nic szczególnego się nie wydarzyło, jedynie przez kilka dni miałem wrażenie, że serce bije trochę szybciej niż wcześniej, ale to mogło być też po prostu moje skupienie na tym.

Z mojego doświadczenia wynika, że przy tak małej dawce jak 1,25 mg organizm raczej nie reaguje bardzo gwałtownie, ale i tak lepiej zrobić mały etap przejściowy. Wiele osób zapomina, że przy problemach z ekstrasystolią ogromną rolę gra też psychika i stres, więc samo odstawienie leku bywa stresujące, bo człowiek zaczyna się obserwować i każdy skurcz wydaje się podejrzany. U mnie po odstawieniu wszystko wróciło do normy i teraz sporadyczne dodatkowe skurcze zdarzają się tylko wtedy, gdy jestem przemęczony albo piję za dużo kawy.

Ogólnie moje wrażenie jest takie, że powolne zejście z leku daje głowie poczucie bezpieczeństwa, nawet jeśli dawka jest niewielka. Dzięki temu nie ma tego momentu „od dziś nic nie biorę”, który potrafi wywołać więcej stresu niż sam lek.

Brałam Bisoratio przez około pół roku, też z powodu ekstrasystolii i bardzo szybkiego tętna przy stresie. Moja dawka była trochę wyższa – zaczynałam od 2,5 mg, a później zeszłam do 1,25 mg dziennie. Lek działał dobrze, serce przestało wariować, a ja w końcu mogłam normalnie funkcjonować bez ciągłego uczucia kołatania.

Kiedy przyszło do odstawienia, miałam podobne obawy jak Ty. W internecie jest sporo informacji o efekcie z odbicia po beta-blokerach, czyli że nagle serce może zacząć bić szybciej niż wcześniej. Dlatego postanowiłam zrobić to naprawdę spokojnie. Najpierw przez około dwa tygodnie brałam 1,25 mg co drugi dzień, a potem przez kolejny tydzień tylko kilka razy w tygodniu. Dopiero potem całkowicie odstawiłam.

U mnie największą zmianą po odstawieniu było to, że tętno spoczynkowe trochę wzrosło. Na leku miałam często 55–60, a po odstawieniu wróciło do około 70. Na początku trochę mnie to niepokoiło, ale później zrozumiałam, że to po prostu normalne dla mojego organizmu bez beta-blokera. Jeśli chodzi o same ekstrasystole, to czasem się pojawiają, ale znacznie rzadziej niż kiedyś.

Mam też wrażenie, że przy takich lekach bardzo ważne jest to, dlaczego się je zaczęło brać. Jeśli problemem był stres i napięcie, to po odstawieniu leku warto zadbać o rzeczy, które uspokajają układ nerwowy – sen, ruch, ograniczenie kofeiny. U mnie to miało ogromne znaczenie, bo kiedy jestem niewyspana albo piję dużo kawy, serce od razu daje o sobie znać.

Ja miałem trochę inną historię, ale też dotyczyła Bisoratio w małej dawce. Dostałem go po serii badań, kiedy wyszło, że mam częste kołatania serca i przyspieszone tętno przy stresie. Wszystko kardiologicznie było w porządku, ale serce reagowało bardzo mocno na napięcie i nerwy. Brałem 1,25 mg przez około trzy miesiące.

Kiedy chciałem odstawić lek, też trafiłem na informacje, że beta-blokery powinno się odstawiać stopniowo, bo organizm przyzwyczaja się do tego, że receptory w sercu są blokowane. Jeśli nagle się je „odblokuje”, może pojawić się chwilowe przyspieszenie pracy serca. Nie jest to reguła, ale wiele osób to opisuje.

U mnie wyglądało to tak, że przez około tydzień brałem 1,25 mg co drugi dzień, a potem już nic. W pierwszych dniach bez leku zauważyłem, że tętno było trochę wyższe, szczególnie rano i przy wysiłku. Nie było to jednak nic dramatycznego. Po około dwóch tygodniach wszystko się ustabilizowało.

Z perspektywy czasu myślę, że największym problemem nie był sam lek, tylko moje skupienie na pracy serca. Gdy tylko odstawiłem tabletki, zacząłem się zastanawiać, czy serce bije szybciej, czy pojawi się kołatanie itd. To powodowało stres, a stres sam w sobie potrafi wywołać dodatkowe skurcze. Dopiero gdy przestałem się tak kontrolować, wszystko się uspokoiło.

Dlatego jeśli miałbym coś doradzić z własnego doświadczenia, to raczej łagodne zejście z dawki i trochę cierpliwości, bo organizm potrzebuje chwili, żeby przyzwyczaić się do pracy bez beta-blokera.

Też brałam Bisoratio 1,25 mg, tylko że u mnie było to głównie na kołatania serca związane z lękiem. W okresie największego stresu potrafiłam czuć każdy skurcz serca i bardzo mnie to nakręcało. Lek działał u mnie dobrze – serce się uspokoiło, a ja przestałam się tak bardzo skupiać na objawach.

Po kilku miesiącach chciałam go odstawić i miałam dokładnie te same pytania co Ty. Z jednej strony dawka była bardzo mała, ale z drugiej strony wszędzie powtarzało się, że beta-blokerów nie powinno się przerywać nagle. Dlatego zrobiłam to bardzo spokojnie. Najpierw przez około 10 dni brałam tabletkę co drugi dzień, a potem przestałam całkowicie.

Pierwszy tydzień po odstawieniu był trochę dziwny, bo miałam wrażenie, że serce bije mocniej i szybciej. Nie było to jednak coś niebezpiecznego, raczej takie uczucie „większej energii” serca. Po kilkunastu dniach wszystko się ustabilizowało i teraz praktycznie nie myślę już o tym leku.

Z mojego punktu widzenia najważniejsze było to, że Bisoratio pomogło mi przerwać błędne koło stres – kołatanie – jeszcze większy stres. Kiedy objawy się uspokoiły, organizm sam wrócił do równowagi i lek nie był już potrzebny. Samo odstawienie przy dawce 1,25 mg nie było dla mnie trudne, ale i tak zrobiłam to stopniowo, żeby dać organizmowi trochę czasu na przestawienie się.

Moje wrażenie jest takie, że przy tej dawce wiele osób schodzi z leku dość łagodnie, zwłaszcza jeśli był stosowany krótko i głównie z powodu objawów stresowych. Najważniejsze jest chyba to, żeby robić to spokojnie i nie panikować przy pierwszym szybszym uderzeniu serca, bo to często tylko reakcja organizmu na zmianę.