Jak szybko działa Iporel?

Czas działania leku Iporel jest zależny od kilku czynników, takich jak dawkowanie, indywidualne różnice w metabolizmie i obecność innych leków w systemie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/iporel/jak-szybko-dziala-iporel/

Hej, piszę, bo może ktoś miał podobnie. Od niedawna biorę Iporel na nadciśnienie, głównie skoki wieczorne i nocne. Lekarka powiedziała, że działa, ale nie dopytałam dokładnie po jakim czasie. U mnie po tabletce robię się senna i jakby spokojniejsza, ale ciśnienie nie zawsze od razu spada tak, jak się spodziewałam. Czy on działa od razu, czy to kwestia kilku dni? Jak to było u Was, bo już zaczynam się zastanawiać, czy coś jest nie tak.

Brałam Iporel przez prawie rok, więc coś mogę napisać z własnego doświadczenia. U mnie pierwsze odczucie było po około godzinie, głównie senność i takie „odcięcie” od nerwów, jakby wszystko było mniej ważne. Ciśnienie nie spadało mi od razu na idealne wartości, raczej stopniowo. Najpierw zauważyłam, że nie mam już takich nagłych skoków, a dopiero po kilku dniach pomiary zaczęły być wyraźnie niższe. Z tego co mi tłumaczono, to ten lek najpierw uspokaja układ nerwowy, a dopiero potem ciśnienie się stabilizuje, więc to normalne, że nie działa jak tabletka „na już”.

U mnie było podobnie i też się na początku martwiłam. Pierwsze dni to głównie senność, sucha buzia i takie uczucie zmęczenia, ale po 3–4 dniach zobaczyłam różnicę w pomiarach. Koleżanka z pracy też brała Iporel i mówiła mi dokładnie to samo – że na początku człowiek myśli, że lek bardziej usypia niż leczy, a potem nagle orientuje się, że ciśnienie jest spokojniejsze i równe. Z rozmów z innymi wiem, że to nie jest lek, który działa spektakularnie po jednej tabletce, tylko raczej trzeba mu dać kilka dni, żeby organizm się przestawił.