Iporel a alkohol

Stosowanie alkoholu w trakcie terapii Iporelem nie jest zalecane z kilku powodów. Po pierwsze, zarówno Iporel jak i alkohol mają wpływ na układ kardiovaskularny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/iporel/czy-stosujac-iporel-mozna-pic-alkohol/

Od niedawna jestem na tym leku na ciśnienie (mała dawka, wieczorem) i niby wszystko ok, ale zastanawia mnie Iporel a alkohol. Chodzi mi o normalne życie – jakaś lampka wina do kolacji, piwo na grillu, nic hardkorowego. Czy ktoś z Was pił alkohol podczas brania Iporelu i jak się czuł? Były jakieś jazdy typu zawroty, słabość, spadki ciśnienia? Trochę się boję, bo już sam lek mnie czasem przymula. Dajcie znać jak to u Was wyglądało w praktyce, a nie w ulotce.

U mnie temat przerobiony i powiem jak zwykły człowiek, a nie encyklopedia :wink: Biorę Iporel od ponad roku, głównie wieczorem, bo wcześniej miałam skoki ciśnienia i kołatania serca. Na początku byłam święcie przekonana, że alkohol odpada w 100%, ale życie to życie… Na imieninach u mamy wypiłam jedno małe wino i powiem tak: uderzyło szybciej niż normalnie. Zrobiło mi się ciepło, trochę kręciło w głowie i miałam wrażenie, że zaraz usnę przy stole. Nic strasznego się nie stało, ale czułam się jak po dwóch lampkach, a była jedna.

Od tamtej pory wiem, że jeśli już coś piję, to naprawdę symbolicznie i najlepiej po jedzeniu. Piwo? Zapomnij – raz spróbowałam i miałam nogi jak z waty. Koleżanka też bierze Iporel i mówi dokładnie to samo: alkohol „wchodzi” szybciej i mocniej. Da się przeżyć, ale trzeba uważać i nie udawać bohatera.

Ja mam trochę inną historię, bo Iporel dostał mój mąż, ale wiadomo – wszystko widzę z boku :sweat_smile: On wcześniej był „weekendowy piwosz”, nic przesadnego. Po Iporelu pierwsze piwo skończyło się tym, że musiał się położyć, bo było mu słabo i kręciło mu się w głowie. Ciśnienie spadło, zimne ręce, blady jak ściana. Od tamtej pory mówi, że nie warto.

Co ciekawe, jego brat też bierze Iporel i u niego z kolei jedno piwo raz na jakiś czas nie robi wielkiej krzywdy, ale zawsze mówi, że jest bardziej senny i szybciej czuje zmęczenie. Wniosek prosty, taki „forumowy”: każdy reaguje inaczej, ale Iporel + alkohol to nie jest dobre połączenie na imprezę. Jak już, to ostrożnie, mało i raczej nie na pusty żołądek.