Dawkowanie Propranololu na stres zazwyczaj wynosi od 10 do 40 mg przed sytuacją wywołującą lęk.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/propranolol/jaka-dawkowanie-propranolol-na-stres
Dawkowanie Propranololu na stres zazwyczaj wynosi od 10 do 40 mg przed sytuacją wywołującą lęk.
Mam prezentację przed świętami na bank serce będzie walić mi jak młot, ręce się będą trząść, a głos będzie drżeć i obym tylko nie zemdlała. Jaką dawkę Propranololu bierzecie?
Też tak mam @dziewannaa Wystąpienia, prezentacje w pracy… Ręce się trzęsą jak galareta, serce wali jak dzwon, a ty tylko myślisz, żeby ziemia się pod tobą zapadła i żeby było po wszystkim. Moja koleżanka z pracy kiedyś mi powiedziała o propranololu – sama używała go przed obroną magisterki i mówiła, że to jak wyłączenie tego panicznego bicia serca. No i co? Poszłam do lekarza, on mi przepisał propranolol w dawce 10 mg, z zaleceniem, żeby brać pół godziny przed stresującą sytuacją. Bałam się strasznie, bo przecież lek na serce, ale zaryzykowałam, bo ile można się męczyć?
Wzięłam wtedy pierwszą tabletkę przed prezentacją – i szok! Serio. Zero bicia serca jak po biegu na autobus, zero trzęsących rąk. Czułam, że jestem spokojniejsza fizycznie, choć głowa wiadomo, dalej swoje myśli produkuje. Ale przez to, że nie ma tych objawów, jakoś łatwiej się skupić. Dałam radę i prezentację przeszłam jak królowa! Potem brałam propranolol jeszcze kilka razy – zawsze te 10-20 mg, bo więcej bałam się brać. I za każdym razem działało.
Ale! Mój szwagier kiedyś przegiął pałę, bo na rozmowę o pracę walnął 40 mg, żeby “mieć pewność”, no i go przymuliło tak, że wyglądał na bardziej zmęczonego niż zestresowanego… Więc trzeba z głową, serio. Najlepiej zacząć od mniejszej dawki i sprawdzić, jak organizm reaguje, bo wiadomo, każdy jest inny.
Jeszcze jedno – jak masz niskie ciśnienie, to uważaj, bo propranolol może je trochę obniżyć. Ja na przykład zawsze przed biorę jakąś kawkę, żeby było w miarę okej.