Czy Propranolol obniża ciśnienie?

Tak, Propranolol obniża ciśnienie krwi. Jako lek beta-adrenolityczny, Propranolol działa przez blokowanie receptorów beta-adrenergicznych, co prowadzi do zmniejszenia aktywności serca.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/propranolol/czy-propranolol-obniza-cisnienie

Cześć wszystkim, mam takie pytanie: czy Propranolol faktycznie obniża ciśnienie? Lekarz mi to przepisał, ale trochę się stresuję, bo nigdy wcześniej nie brałam beta-blokerów. Mam ciśnienie na granicy 140/90, do tego szybkie tętno, i niby to ma pomóc, ale czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie? Jak się po tym czuliście? Czy były jakieś skutki uboczne? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi! :slight_smile:

Hej, ja brałam Propranolol przez jakieś pół roku, więc trochę mogę się podzielić doświadczeniami. U mnie też ciśnienie skakało w okolice 140/90, do tego serce waliło mi jak młot, zwłaszcza jak się denerwowałam. Lekarz powiedział, że to dobre rozwiązanie, bo Propranolol działa na ciśnienie i uspokaja pracę serca.

Na początku miałam obawy, bo beta-blokery brzmią poważnie, ale szczerze? Poczułam różnicę już po kilku dniach. Serce się uspokoiło, przestałam mieć to dziwne uczucie w klatce, jakby mnie coś ściskało. Ciśnienie faktycznie spadło, takie 120/80 zaczęło być u mnie normą, co wcześniej było nie do pomyślenia. Ale! Nie powiem, że było idealnie. Przez pierwsze dni czułam się trochę zmulona, jakby mi brakowało energii, no i jak za szybko wstawałam, to zdarzało mi się mieć zawroty głowy.

Z czasem organizm się przyzwyczaił, ale to nie jest lek dla każdego. Moja sąsiadka też brała Propranolol i u niej było inaczej – zaczęły się problemy z oddychaniem, bo ma astmę, a to, jak się później okazało, może być przeciwwskazaniem. Dlatego zawsze warto skonsultować wszystko z lekarzem, ale pewnie już to zrobiłaś, skoro masz receptę.

Ogólnie wspominam ten czas dobrze, ale przyznam, że teraz jestem na innym leku, bo Propranolol trochę osłabiał mnie przy większym wysiłku – a lubię sobie poćwiczyć. Nie zmienia to faktu, że na początek, zwłaszcza jeśli ciśnienie masz związane z nerwami, to może być świetne rozwiązanie. Trzymam kciuki, żeby i u Ciebie zadziałało tak dobrze, jak u mnie na początku!