Jaka jest maksymalna dawka Escitalopramu?

Maksymalna zalecana dawka escitalopramu może się różnić w zależności od warunków leczenia oraz od indywidualnej tolerancji i reakcji pacjenta na lek.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/escitalopram/jaka-jest-maksymalna-dawka-escitalopramu

Hej, mam pytanie do Was, bo trochę się martwię. Jaka jest maksymalna dawka escitalopramu? Lekarz przepisał mi 10 mg, ale na ulotce widziałam, że można brać 20 mg. Mam wrażenie, że 10 mg nie do końca działa tak, jak bym chciała. Czy ktoś tutaj brał większe dawki? Jak się po nich czuliście? I czy lekarze w ogóle przepisują więcej niż 20 mg? Bo widziałam różne rzeczy w internecie i już nie wiem, co myśleć. Dzięki za każdą odpowiedź!

Słuchaj, ja zaczynałam od 5 mg, bo bałam się skutków ubocznych, a mam tendencję do panikowania. Potem lekarz zwiększył mi do 10 mg i było lepiej, ale dopiero na 20 mg poczułam się jak człowiek. Więc tak, maksymalna dawka to 20 mg i więcej raczej się nie przepisuje. Chyba że jakiś lekarz bardzo eksperymentuje, ale standardowo więcej nie dają.

Znam kogoś, kto w kryzysie sam sobie wrzucił więcej niż 20 mg i się źle skończyło – zawroty głowy, dziwne mrowienia w ciele, jakieś odrealnienie, totalna mgła mózgowa. Więc nie kombinuj na własną rękę. Jeśli czujesz, że 10 mg Cię nie rusza, pogadaj z lekarzem, bo może trzeba coś zmienić albo poczekać, aż organizm się przyzwyczai. SSRI działają z opóźnieniem, czasem dopiero po 6 tygodniach jest poprawa.

A tak w ogóle, to powiem Ci, że escitalopram to cud-miód w porównaniu do niektórych leków. Ja przedtem brałam paroksetynę i to było jak jazda bez trzymanki – tycie, koszmarne pocenie, brak libido, a przy odstawianiu czułam się, jakbym miała prąd w mózgu. Przy escitalopramie jest dużo lżej, ale i tak trzeba go dobrze dopasować do organizmu.

Bralam.ok.10 lat i bylo super az pewnego.dnia jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przestal dzialac.
Bralam 10 po pogorszeniu lekarz probowal zwiekszyc dawke i nie udalo sie.