Duphaston może być przepisywany przez lekarza w ciąży w celu wsparcia prawidłowego funkcjonowania progesteronu, szczególnie w przypadku niskiego poziomu tego hormonu lub ryzyka poronienia.
Potrzebuję Waszej rady albo choć trochę wsparcia, bo mam spory dylemat.
Jestem teraz w 13. tygodniu ciąży i od 6. tygodnia przyjmuję Duphaston w dawce 3x1. Zaczęłam go brać z powodu plamień, które pojawiły się u mnie na początku ciąży i trwały przez kilka tygodni. Okazało się, że przyczyną było pęknięte naczynko na macicy. Dzięki leżeniu i regularnemu przyjmowaniu leku plamienia ustąpiły – od miesiąca na szczęście ich nie mam.
Za 10 dni mam wizytę u ginekologa, czyli w 14+6 tygodniu. Lekarka już wcześniej zasugerowała mi mailowo, że jeśli wyniki badań prenatalnych (robiłam je u innego specjalisty) będą dobre, mogę stopniowo odstawiać Duphaston. I tutaj zaczynają się moje obawy. Z jednej strony, jeśli nie ma potrzeby, nie chcę niepotrzebnie brać leków – wiem, że każdy lek może mieć skutki uboczne. Ale z drugiej strony, boję się, jak odstawienie wpłynie na ciążę na tym etapie.
W poprzedniej ciąży (która niestety zakończyła się w 6. tygodniu jako ciąża biochemiczna) inna lekarka zaleciła mi przyjmowanie Duphastonu aż do pełnego wykształcenia się łożyska, czyli do 20. tygodnia. Wtedy chodziło o bóle pleców i wcześniejszą stratę ciąży.
To, co mnie najbardziej stresuje, to fakt, że lekarze mają tak różne podejścia. Dzisiaj rozmawiałam z innym ginekologiem telefonicznie i powiedział, że Duphaston standardowo podaje się nawet do 20. tygodnia. Tymczasem na forach widzę, że dziewczyny najczęściej piszą o odstawianiu już około 14. tygodnia.
Nie wiem, co robić, i czuję się kompletnie zagubiona. Każdy mówi coś innego, a ja boję się popełnić błąd. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Jak podeszliście do tematu odstawienia Duphastonu?
@Falkowska Duphaston zazwyczaj odstawia się między 14. a 16. tygodniem ciąży. U mnie plamienia trwały znacznie dłużej niż u Ciebie. W jednej ciąży zaczęłam stopniowo zmniejszać dawkę od 12. tygodnia i całkowicie odstawiłam lek około 15. tygodnia. W kolejnej ciąży rozpoczęłam zmniejszanie dawki w 14. tygodniu i przestałam go przyjmować dopiero w 17. tygodniu.