Campral jest stosowany w leczeniu uzależnienia od alkoholu, pomagając utrzymać abstynencję. Badania wykazują, że jego skuteczność w porównaniu z placebo zwiększa odsetek utrzymujących abstynencję o około 10–20%.
Hej, zastanawiam się nad rozpoczęciem leczenia Campralem, bo mam problem z utrzymaniem abstynencji po odstawieniu alkoholu. Czy ktoś z Was stosował ten lek? Jakie mieliście efekty? Czy faktycznie pomaga zmniejszyć głód alkoholowy i wspiera w niepiciu? Będę wdzięczny za każdą opinię, bo trochę boję się, że to tylko kolejny środek, który niewiele zmienia. Z góry dzięki!
Cześć! Mogę podzielić się swoją historią, bo stosowałem Campral przez około pół roku. U mnie najlepiej działał w połączeniu z terapią – sam lek pomagał mi złagodzić to ciągłe uczucie „ciągu” do alkoholu, ale największy efekt zauważyłem, kiedy zacząłem chodzić na spotkania grup wsparcia. Nie zrozum mnie źle – to nie jest magiczna pigułka, która sprawi, że alkohol przestanie istnieć w twojej głowie, ale wyraźnie zmniejsza napięcie i pomaga utrzymać równowagę.
Znam też kilka osób, które go brały, i opinie są mieszane – u jednych działał świetnie, u innych różnica była niewielka. Lekarz mi tłumaczył, że Campral działa lepiej u osób, które są naprawdę zdeterminowane, żeby trzymać się z dala od alkoholu, bo bardziej wspomaga psychiczny aspekt abstynencji niż fizyczne odstawienie. W każdym razie, warto spróbować, bo efekty uboczne są raczej minimalne (przynajmniej u mnie były – czasem lekkie rozstroje żołądka).
Jeśli masz wątpliwości, to pogadaj z lekarzem albo z ludźmi na grupach AA, bo może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami. Powodzenia w walce z nałogiem – najważniejsze, żeby się nie poddawać!