Stosowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii, takiej jak Sumamed (azytromycyna), może pomóc w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej w organizmie, minimalizując ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak biegunka czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wpływają korzystnie na zdrowie gospodarza, w tym przypadku pacjenta.
Cześć wszystkim! Mam pytanie: lekarz przepisał mi Sumamed 500 na infekcję gardła, ale nie wspomniał nic o probiotykach. Czy powinnam coś brać osłonowo? Jeśli tak, to co polecacie?
Hej! Miałam podobną sytuację kilka miesięcy temu. Lekarz przepisał mi Sumamed na zapalenie oskrzeli, ale nie wspomniał o probiotykach. Po kilku dniach zaczęły się problemy z żołądkiem – bóle, wzdęcia, a potem biegunka. Moja sąsiadka, która jest farmaceutką, poleciła mi wtedy Enterol. To probiotyk zawierający Saccharomyces boulardii, który można brać razem z antybiotykiem. Pomogło mi to wrócić do normy.
Później dowiedziałam się, że warto też sięgnąć po probiotyki z Lactobacillus rhamnosus GG, takie jak Dicoflor 60, ale trzeba je brać z odstępem 2-3 godzin od antybiotyku. Teraz, gdy tylko muszę brać antybiotyk, zawsze pamiętam o probiotykach, żeby uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości.
W aptece jest wiele różnych probiotyków, więc warto zapytać farmaceutę o radę. Ja osobiście polecam Enterol, bo mi pomógł, ale każdy organizm jest inny. Ważne, żeby zacząć je brać od pierwszego dnia antybiotykoterapii i kontynuować jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu leczenia.
Pamiętaj też o diecie – jogurty naturalne, kefiry i kiszonki są naturalnym źródłem dobrych bakterii i mogą wspomóc regenerację flory jelitowej.
Mam nadzieję, że moje doświadczenia będą dla Ciebie pomocne. Zdrowia życzę!