Tak, Sumamed to silny antybiotyk należący do grupy antybiotyków makrolidowych, które są stosowane w leczeniu zakażeń bakteryjnych.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/sumamed/czy-sumamed-to-silny-antybiotyk
Tak, Sumamed to silny antybiotyk należący do grupy antybiotyków makrolidowych, które są stosowane w leczeniu zakażeń bakteryjnych.
Mam pytanie – czy Sumamed to silny antybiotyk? Zawsze myślałam, że antybiotyki to takie „ciężkie działa” w walce z chorobą, a tutaj lekarz przepisał mi Sumamed i powiedział, że mam go brać tylko przez trzy dni. Trochę mnie to zaskoczyło, bo w mojej głowie antybiotyk to coś, co bierze się co najmniej tydzień, a najlepiej dziesięć dni, żeby naprawdę „zadziałało”. Czy ktoś z Was też miał podobne wrażenie? Czy to faktycznie wystarczająco mocny lek na poważniejsze infekcje?
Pamiętam, jak sama po raz pierwszy dostałam Sumamed i miałam dokładnie te same wątpliwości. W mojej głowie też antybiotyk = coś ciężkiego, co bierze się długo, z milionem skutków ubocznych. A tu proszę – trzy dni i koniec? Myślałam sobie: „To brzmi bardziej jak placebo niż lek”.
Pierwszy raz brałam Sumamed przy zapaleniu zatok, które dosłownie wywracało mnie na łopatki. Pamiętam, że bolała mnie głowa tak, jakby ktoś w środku grał na bębnach, a gorączka wchodziła w takie zakresy, że bałam się spojrzeć na termometr. Kiedy usłyszałam, że mam brać antybiotyk tylko przez trzy dni, byłam przekonana, że lekarz chyba się pomylił. Ale wiesz co? Zadziałało. Po dwóch dniach kaszel i ból zaczęły ustępować, a po tygodniu czułam się jak nowa.
Później dowiedziałam się, że Sumamed działa trochę inaczej niż „typowe” antybiotyki, bo utrzymuje się w organizmie jeszcze długo po ostatniej dawce. Dlatego ta krótka kuracja wcale nie oznacza, że lek jest słabszy. Wręcz przeciwnie – to taki sprytny „snajper” w walce z bakteriami.
Ciekawostka: raz brałam go też na infekcję intymną, i tam również świetnie sobie poradził. To właśnie mnie najbardziej zdziwiło – jak jeden lek może działać na tak różne rodzaje infekcji? Odpowiedź znalazłam później, kiedy doczytałam, że Sumamed działa na szerokie spektrum bakterii – od tych, które atakują drogi oddechowe, po te w układzie moczowym.