Kiedy zaczyna działać Moviprep?

Moviprep zaczyna działać zazwyczaj w ciągu 1 do 2 godzin od rozpoczęcia przyjmowania roztworu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/moviprep/kiedy-zaczyna-dzialac-moviprep

19:00 – Mój żołądek nie chciał przyjąć takiej ilości płynu, walczyłam z odruchem wymiotnym i zajęło mi kilka godzin, żeby to wypić. O 23:00 normalne wypróżnienie.

W nocy nic się nie działo, poza lekkim dyskomfortem.

6:00 – Druga dawka. Po godzinie natychmiastowa utrata kontroli nad jelitami – musiałam czyścić dywan dwa razy, a podłogę w łazience cztery razy. Prawie zemdlałam, w końcu zwymiotowałam ostatnią szklankę, podczas gdy jelita nadal się opróżniały.

Jelito się oczyściło, ale brak możliwości przewidzenia, kiedy coś się wydarzy, i kompletny brak kontroli były koszmarne. Gdyby nie mój mąż, który zajął się sprzątaniem, doświadczenie byłoby znacznie gorsze.

Ostatnim razem, gdy miałam kolonoskopię, dostałam Fleet. Dwa szybkie wyjścia do toalety i było po sprawie. Tym razem przepisano mi Moviprep. Przeczytałam opinie w internecie – ogromny błąd. Tak się tym zestresowałam, że prawie odwołałam badanie.

Pierwszy litr zaczęłam pić o 16:30 i skończyłam o 18:15. Po godzinie pojawiło się bulgotanie i przelewanie, ale nic się nie działo aż do 2 godzin i 28 minut od pierwszego łyku – tak, włączyłam stoper, żeby móc to tu opisać!

Samo przygotowanie da się wypić, ale to kwestia indywidualnego gustu. Smakuje jak rozwodniony sorbet cytrynowy – bardzo słodki, ale z wyraźnym słonym posmakiem w tle. Wypiłam go w trzech dużych kubkach, popijając wodą. Po przygotowaniu schłodziłam roztwór, co według mnie zdecydowanie pomaga.