Jaki zamiennik Floxal bez recepty?

Nie ma bezpośredniego zamiennika Floxalu dostępnego bez recepty, ponieważ zawiera on ofloksacynę – antybiotyk wymagający nadzoru lekarskiego. Wszystkie antybiotyki okulistyczne są dostępne wyłącznie na receptę.

Temat jest powiązany z https://medyk.online/lek/floxal/jaki-zamiennik-floxal-bez-recepty

Czy ktoś wie, jaki jest zamiennik dla Floxalu, ale bez recepty? Mam problem z okiem, trochę ropieje i jest zaczerwienione, ale nie mam teraz jak iść do lekarza. Może ktoś miał podobną sytuację i poleci coś skutecznego, co można kupić w aptece bez recepty? Dzięki!

Miałam podobny problem parę miesięcy temu, oko mi spuchło, łzawiło i rano sklejały mi się powieki od ropy. Też nie miałam wtedy czasu na lekarza, więc poszłam do apteki i pani farmaceutka doradziła mi Softeye Net. To nie antybiotyk, ale ma w składzie coś antybakteryjnego i faktycznie trochę pomogło, po dwóch dniach było lepiej. Dodatkowo stosowałam krople nawilżające, żeby trochę to oko wypłukać, no i przemywałam rumiankiem (moja babcia zawsze mówiła, że to dobre na wszystko).

Ale nie ma co się oszukiwać – jak to faktycznie infekcja bakteryjna, to Floxalu nic nie zastąpi. Ja na początku myślałam, że mi przejdzie, ale po tygodniu i tak musiałam iść do lekarza po antybiotyk, bo zaczęło mnie już boleć przy mruganiu. Więc jeśli po 2–3 dniach nic się nie poprawi, to nie ma co zwlekać, tylko lecieć po receptę, bo z oczami nie ma żartów.

Floxal to antybiotyk i nic go tak naprawdę nie zastąpi, ale jak nie masz teraz jak iść do lekarza, to możesz próbować złagodzić objawy.

Ja w takich sytuacjach używam Hylo-Comod albo Starazolin HydroBalance, bo dobrze nawilżają i trochę łagodzą podrażnienie. Dodatkowo kiedyś farmaceutka poleciła mi Ektin, to niby na alergiczne podrażnienia, ale mi pomogło, bo działa przeciwzapalnie. No i oczywiście klasyka – przemywanie świetlikiem, serio, babcine sposoby czasem działają cuda.

Ale powiem Ci tak – jak masz ropę w oku, to raczej nie przejdzie samo, a na wirusy czy grzyby antybiotyki nie działają, więc dobrze by było, żeby ktoś to obejrzał. U mnie kiedyś tak zaczęło się zapalenie rogówki, bo myślałam, że „przejdzie samo” i skończyło się na antybiotyku i maści. Tak że jak nie masz jak iść do lekarza, to chociaż idź do apteki, może farmaceuta coś doradzi. Trzymam kciuki, żeby szybko przeszło!

No niestety, nie ma zamiennika Floxalu bez recepty, bo to antybiotyk. Ale ja też miałam problem z okiem jakiś czas temu, bolało, było czerwone i rano miałam je całe zaklejone ropą. Bałam się, że to zapalenie spojówek i nie chciałam od razu brać antybiotyku, więc zaczęłam od domowych sposobów.

Najpierw robiłam okłady z rumianku i przemywałam oczy solą fizjologiczną. Trochę pomagało, ale bez szału. Potem kupiłam w aptece Thealoz Duo, bo koleżanka mówiła, że to dobre na podrażnienia i faktycznie trochę przyniosło ulgę. Po dwóch dniach było lepiej, ale jednak do końca nie przeszło, więc poszłam do okulisty i dostałam Floxal.

Mój wniosek? Jeśli masz ropne oko, to pewnie i tak skończy się na antybiotyku, ale jeśli nie masz jak iść od razu do lekarza, to próbuj kropli nawilżających i antyseptycznych, przemywania solą fizjologiczną i okładów. Może przejdzie, a jeśli nie – to wiadomo, trzeba do lekarza. Oczy to nie przelewki!

Szczerze? Jak masz infekcję bakteryjną, to żadne krople bez recepty Ci Floxalu nie zastąpią. Możesz sobie kupić nawilżające, jakieś z ektoiną czy świetlikiem, ale to będzie tylko maskowanie objawów, a nie leczenie. Jeśli masz ropę w oku i czerwone spojówki, to trzeba antybiotyk i tyle.

Ja miałam identyczną sytuację – oko mi zaczęło ropieć, rano ledwo je otwierałam, swędziało i bolało. Poszłam do apteki, farmaceutka poleciła mi Hylo-Comod i przemywanie solą fizjologiczną, ale po dwóch dniach było gorzej. W końcu lekarz przepisał mi Ofloxamed – to praktycznie to samo co Floxal, tylko inna nazwa. Są jeszcze inne zamienniki na receptę, np. Oflodinex, Floximox czy Ofloxacin-Pos, wszystkie mają ofloksacynę i działają tak samo.

Więc jeśli masz możliwość, to po prostu idź do lekarza, bo te leki są dostępne tylko na receptę. Nie ma co kombinować, bo jak infekcja się rozkręci, to potem może być dużo gorzej, a z oczami nie ma żartów!