Jakie dawkowanie u dzieci kropli Floxal?

​Floxal w postaci kropli do oczu nie jest zalecany u dzieci poniżej 1. roku życia. U starszych dzieci dawkowanie wynosi zazwyczaj 1 kroplę do zakażonego oka 2-4 razy dziennie. ​

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/floxal/jakie-dawkowanie-u-dzieci-kropli-floxal

Hej dziewczyny, mam pytanie – lekarz przepisał mojemu synkowi (2 lata) krople Floxal na zapalenie spojówek i powiedział, żeby zakraplać 3 razy dziennie, ale w ulotce widzę, że zalecają 2-4 razy dziennie. No i teraz zgłupiałam – ile razy Wy dawaliście swoim dzieciom? Może się trzymać 3 razy, skoro tak lekarz powiedział, czy lepiej dopytać? Nie chcę przedobrzyć, ale też nie chcę, żeby się to wlokło w nieskończoność. Jak Wasze dzieci znosiły te krople? Bo już po pierwszej dawce miałam wrażenie, że mały patrzy na mnie jak na największego wroga :face_with_tears_of_joy: Jakieś triki na podawanie? Dzięki za pomoc!

Jak mój mały miał zapalenie spojówek, to dostał Floxal i mieliśmy zakraplać 4 razy dziennie. W teorii brzmi prosto, ale w praktyce… dziewczyno, dramat! Jak tylko widział buteleczkę, to uciekał po całym mieszkaniu, a jak już go złapaliśmy, to darł się jakbyśmy mu co najmniej igły w oczy wbijali. Sąsiedzi chyba myśleli, że go torturujemy.

Co do dawkowania – lekarz nam powiedział, że wszystko zależy od stopnia infekcji. Jak jest łagodniejsze, to 2-3 razy dziennie, jak mocniejsze – 4 razy. My się trzymaliśmy 3 razy dziennie i zeszło po 5 dniach. Jeśli Twój lekarz mówił 3, to ja bym tego nie zmieniała, ale zawsze możesz zadzwonić i dopytać.

A co do sposobów na aplikację – najlepiej było u nas robić to na śpiąco. Jak zasnął, delikatnie rozchylałam powiekę i szybka akcja. Czasem nawet nie zauważył! A jak był przytomny… to masakra. Trzymam kciuki, żeby Twój maluch był bardziej współpracujący!

Moja córka 3 lata miała zapalenie spojówek dwa razy, raz przeszło po zwykłym przemywaniu, ale za drugim razem lekarz przepisał Floxal. No i dawaliśmy 4 razy dziennie, jak w ulotce. Ale uwierz mi – to była walka!

Ona akurat miała fazę „NIE” – cokolwiek byśmy próbowali, było „NIE!”. Chcesz krople? „NIE!”. Daj rączkę? „NIE!”. Miałam taki myk, że sadzałam ją przed bajką i udawałam, że coś jej pokazuję – jak była zapatrzona, to szybko pach, kropla i gotowe. Tylko to działało.

Jeśli Twój lekarz zalecił 3 razy dziennie, to ja bym się tego trzymała – na pewno dostosował dawkę do stanu oka. Nie ma co przesadzać w żadną stronę. Ale jak nie widzisz poprawy po 2-3 dniach, to bym dzwoniła do niego i dopytywała, czy nie zwiększyć.

A co do przemywania oka – u nas super działała sól fizjologiczna i wacik przed każdą aplikacją, żeby ten cały syf najpierw trochę oczyścić. No i cierpliwość… Dużo cierpliwości!

Moja starsza córka miała kiedyś zapalenie spojówek i lekarz mówił 3 razy dziennie Floxal. No ale ja sobie pomyślałam, że skoro w ulotce pisze, że można 4 razy, to czemu nie? Będzie szybciej, nie?

No i dupa… Po dwóch dniach oko zrobiło się mega czerwone, córka mówi, że ją szczypie i swędzi jeszcze bardziej. Poszłam do lekarza i się okazało, że przesadziłam – niektóre dzieci są wrażliwsze na antybiotyki do oczu i za częste podawanie może je podrażnić.

Więc jak Ci lekarz powiedział 3 razy, to trzymaj się tego, nie kombinuj. Jak po 3-4 dniach nie będzie poprawy, to wtedy można pomyśleć o zmianie dawkowania, ale zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem.