Jakie są skutki odstawienia Glucophage?

Odstawienie Glucophage może prowadzić do pogorszenia kontroli poziomu glukozy we krwi, zwiększając ryzyko hiperglikemii i powikłań związanych z cukrzycą.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/glucophage/jak-odstawic-glucophage

Czy ktoś z Was musiał odstawić Glucophage? Ja brałam go przez kilka miesięcy i czułam, że naprawdę pomaga mi trzymać cukier w ryzach. Ostatnio jednak przestałam, bo chciałam sprawdzić, czy sama dieta i ruch dadzą radę. No i zaczęły się schody… Od razu cukry poszły w górę, zaczęłam się gorzej czuć, a do tego strasznie mnie męczy ciągłe zmęczenie. Czy ktoś miał podobnie?

Miałam podobną sytuację kilka lat temu, więc wiem, przez co przechodzisz. U mnie Glucophage był taką „cichą podporą”, której na co dzień nie doceniałam. Brałam go regularnie przez dwa lata i faktycznie poziomy cukru były stabilne – nawet nie myślałam o tym, jak ważną rolę pełnił.

Pewnego dnia postanowiłam, że spróbuję „żyć bez niego”. Zaczęłam bardzo ambitnie: codziennie spacery, zero słodyczy, same zdrowe posiłki. Pierwszy tydzień był całkiem okej, ale potem… no cóż, rzeczywistość mnie dogoniła. Cukry zaczęły rosnąć, mimo że czułam, że naprawdę się staram. Najgorsze było to, że pojawiło się takie dziwne osłabienie, jakbym miała mniej energii na cokolwiek. Wiesz, taki stan, że nawet kawa nie pomaga.

Ale najbardziej wkurzające było to, że moja waga, która wcześniej się trzymała, nagle zaczęła iść w górę. Myślałam, że to przez dietę, ale nic się przecież nie zmieniło. Moja znajoma powiedziała mi wtedy, że odstawienie Glucophage może powodować takie reakcje organizmu – cukier się rozjeżdża, a to wpływa na metabolizm.

Próbowałam sama coś z tym zrobić, wracając do bardzo restrykcyjnej diety, ale szczerze? Bez wspomagania nie dawałam rady. To było dla mnie jak kubeł zimnej wody – zrozumiałam, że samymi chęciami i zdrowym stylem życia nie naprawię wszystkiego od razu. Czasami ciało po prostu potrzebuje wsparcia, i to jest okej.

Moja rada? Nie bądź dla siebie zbyt surowa. Jeśli czujesz, że coś jest nie tak, to może warto zastanowić się, czy taka „przerwa” od leku ma sens. U mnie odstawienie pokazało, jak ważna była równowaga – nie tylko w tym, co jem, ale też w tym, co moje ciało potrzebuje. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie udało się znaleźć najlepsze rozwiązanie! :blush: