Utrata wagi po rozpoczęciu stosowania Glucophage może wystąpić już po kilku tygodniach, jednak tempo i zakres redukcji masy ciała zależą od indywidualnych czynników, takich jak dieta, aktywność fizyczna i metabolizm.
Znam kobietę, która bardzo schudła, ale miała cukrzycę. Stosowała wysokie dawki Glucophage zalecone przez lekarza oraz dodatkowy lek (nie z grupy GLP-1). W moim przypadku też przepisano mi Glucophage, ale nie zauważyłam efektów w kontekście odchudzania – jedynie bolał mnie brzuch. Teraz zaczęłam stosować Saxende i muszę przyznać, że nie doświadczam żadnych skutków ubocznych, choć efekty wagowe póki co nie są zadowalające.
Mimo deficytu kalorycznego, 10 000 kroków dziennie i pływania, waga stoi w miejscu, a wieczorne napady głodu to wciąż problem. Jednak faktycznie, na Metforminie można schudnąć – potwierdzają to najnowsze badania. Wskazują one, że redukcja masy ciała może być jednym z efektów ubocznych tego leku. Powodzenia w terapii – mam nadzieję, że osiągniesz swoje cele!
Na początku, przez pierwsze kilka tygodni, zmagałam się z biegunkami i wymiotami, ale z czasem te objawy ustąpiły. Teraz organizm lepiej toleruje lek, choć początki były naprawdę trudne.