Po jakim czasie chudnie się po Glucophage?

Utrata wagi po rozpoczęciu stosowania Glucophage może wystąpić już po kilku tygodniach, jednak tempo i zakres redukcji masy ciała zależą od indywidualnych czynników, takich jak dieta, aktywność fizyczna i metabolizm.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/glucophage/po-jakim-czasie-chudnie-sie-po-glucophage

Od niedzieli zaczynam przyjmować Glucophage – macie jakieś rady na skutki uboczne? Czy ktoś schudł dzięki temu lekowi?

Znam kobietę, która bardzo schudła, ale miała cukrzycę. Stosowała wysokie dawki Glucophage zalecone przez lekarza oraz dodatkowy lek (nie z grupy GLP-1). W moim przypadku też przepisano mi Glucophage, ale nie zauważyłam efektów w kontekście odchudzania – jedynie bolał mnie brzuch. Teraz zaczęłam stosować Saxende i muszę przyznać, że nie doświadczam żadnych skutków ubocznych, choć efekty wagowe póki co nie są zadowalające.

Mimo deficytu kalorycznego, 10 000 kroków dziennie i pływania, waga stoi w miejscu, a wieczorne napady głodu to wciąż problem. Jednak faktycznie, na Metforminie można schudnąć – potwierdzają to najnowsze badania. Wskazują one, że redukcja masy ciała może być jednym z efektów ubocznych tego leku. Powodzenia w terapii – mam nadzieję, że osiągniesz swoje cele!

U mnie niestety zła tolerancja na Glucophage, dlatego zdecydowałam się przejść na Metformax.

Na początku, przez pierwsze kilka tygodni, zmagałam się z biegunkami i wymiotami, ale z czasem te objawy ustąpiły. Teraz organizm lepiej toleruje lek, choć początki były naprawdę trudne.