Jovesto brać rano czy wieczorem?

Jovesto można przyjmować o dowolnej porze dnia, jednak zaleca się stosowanie leku rano.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/jovesto/kiedy-brac-jovesto

Lekarz przepisał mi Jovesto na alergię, ale zapomniałam zapytać, kiedy najlepiej go brać – rano czy wieczorem? W ulotce niby piszą, że można o dowolnej porze, ale może macie jakieś doświadczenia? Zależy mi, żeby uniknąć senności albo innych niespodzianek w ciągu dnia. Jak to u Was wygląda? :slight_smile:

Hej! Ja biorę Jovesto od kilku miesięcy, głównie na sezonowy katar alergiczny. Na początku brałam go wieczorem, bo bałam się, że może mnie zmulić, ale nic takiego się nie działo. Teraz biorę rano razem z innymi lekami – tak mi wygodniej, bo nie zapominam.
Warto wiedzieć, że to lek przeciwhistaminowy nowej generacji, więc nie powinien powodować senności, ale wiadomo, każdy organizm jest inny. Jeśli masz jakieś wątpliwości, to najlepiej wypróbuj obie pory i zobacz, jak reagujesz. Dla mnie rano jest idealnie, bo przez cały dzień mam spokój z objawami. A ty spróbuj, jak ci wygodniej, i daj znać, jak się sprawdza!

Hej, ja też mam Jovesto 5 mg i wrzucam zdjęcie opakowania oraz fragment ulotki, bo akurat miałam ten sam problem z tym, czy brać rano, czy wieczorem. Z ulotki wynika, że u dorosłych i młodzieży od 12 lat zalecana dawka to jedna tabletka raz na dobę, a tabletki można połykać w całości, popijając wodą, z posiłkiem albo bez posiłku. Czyli sama pora dnia nie jest tam jakoś sztywno narzucona — bardziej chodzi o to, żeby brać regularnie raz dziennie.

Ja na początku brałam Jovesto wieczorem, bo też bałam się senności i nie chciałam potem chodzić pół dnia „przymulona”. U mnie akurat nic takiego się nie działo, więc po kilku dniach przerzuciłam się na rano, bo tak było mi po prostu wygodniej. Biorę po śniadaniu albo czasem nawet bez jedzenia, tylko popijam wodą, i mam spokój z katarem oraz swędzeniem oczu przez dzień.

Na tym fragmencie ulotki widać też, że czas stosowania zależy od rodzaju alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa — przy okresowych objawach leczenie można prowadzić wtedy, gdy objawy występują, a przy przewlekłych może być potrzebne dłuższe stosowanie. Ja mam bardziej sezonową alergię, więc biorę w okresie, kiedy pyli i objawy są mocniejsze, a nie przez cały rok bez przerwy.

Moim zdaniem najlepiej dobrać porę pod to, kiedy najbardziej dokuczają objawy. Jeśli męczą Cię głównie w dzień — rano ma sens. Jeśli najbardziej wieczorem, w nocy albo po przebudzeniu — można spróbować wieczorem. U mnie rano wygrało głównie dlatego, że łatwiej pamiętam o tabletce i nie muszę się potem zastanawiać, czy już ją wzięłam.