Zarantę zazwyczaj przyjmuje się raz dziennie, w dowolnym momencie, niezależnie od posiłków, ale najlepiej jest stosować ją o stałej porze każdego dnia, aby utrzymać równomierny poziom leku we krwi. Wybór konkretnej pory dnia dla przyjęcia Zaranty powinien być dostosowany do indywidualnych preferencji i rutyny dnia pacjenta, co pomaga w utrzymaniu regularności leczenia. Statyny, do których należy Zaranta, działają przez hamowanie enzymu HMG-CoA reduktazy w wątrobie, odpowiedzialnego za produkcję cholesterolu.
Mam pytanie do osób które biorą Zarantę na cholesterol. Lekarz rodzinny przepisał mi ją niedawno, bo wyszedł mi wysoki cholesterol na badaniach okresowych. Nigdy wcześniej nie brałam żadnych leków na stałe, więc trochę się w tym wszystkim gubię.
Lekarz powiedział tylko, żebym brała jedną tabletkę dziennie, ale szczerze mówiąc nie pamiętam czy mówił coś dokładnie o porze. A wiadomo jak to jest – człowiek wychodzi z gabinetu i połowy nie pamięta. W ulotce niby pisze, że można o dowolnej porze, ale koleżanka z pracy mówiła, że statyny powinno się brać wieczorem, bo wtedy organizm produkuje cholesterol.
Dlatego chciałam zapytać Was z doświadczenia – kiedy bierzecie Zarantę, rano czy wieczorem? Czy ma to jakieś znaczenie? I czy zauważyliście jakieś skutki uboczne? Trochę się stresuję, bo w internecie różne rzeczy piszą.
Ja biorę Zarantę już prawie rok, więc mogę napisać jak było u mnie. Też miałam dokładnie taki sam problem – lekarz powiedział tylko że jedna tabletka dziennie i koniec informacji. Wróciłam do domu i zaczęłam się zastanawiać czy rano czy wieczorem.
Z tego co potem doczytałam i co powiedziała mi znajoma pielęgniarka, Zaranta może być brana o dowolnej porze, bo ma w sobie rosuwastatynę, a ona działa długo. Ja jednak zdecydowałam się brać wieczorem, bardziej z przyzwyczajenia, bo kiedyś moja mama brała statyny i zawsze brała je przed snem.
U mnie wygląda to tak, że biorę tabletkę po kolacji, gdzieś około 21. Po trzech miesiącach zrobiłam badania i cholesterol spadł naprawdę dużo, więc chyba działa jak trzeba. Jeśli chodzi o skutki uboczne to u mnie nic specjalnego się nie pojawiło. Trochę się bałam tych historii o bólach mięśni, ale u mnie nic takiego nie było.
Najważniejsze z mojego doświadczenia jest po prostu brać lek codziennie o tej samej porze, bo jak się zapomina to podobno gorzej działa.
U mnie historia trochę inna, bo ja biorę Zarantę rano, a nie wieczorem. Lekarz sam mi tak powiedział, bo ja mam problem z pamiętaniem leków wieczorem. Zawsze coś się dzieje w domu, dzieci, kolacja, sprzątanie i potem człowiek zapomina.
Dlatego ustaliliśmy, że będę brała tabletkę rano do śniadania, razem z innymi suplementami. I powiem szczerze że to się u mnie sprawdza, bo mam to w jednym rytuale dnia. Wstaję, robię kawę, śniadanie i biorę tabletkę.
Mój mąż też bierze statyny, tylko inne i on bierze wieczorem, więc nawet w jednym domu można mieć różnie. Z tego co rozumiem najważniejsze jest po prostu regularne branie codziennie, a niekoniecznie sama pora.
Ja na początku też się stresowałam, bo w internecie można się naprawdę naczytać różnych rzeczy o statynach. Ale u mnie po pół roku cholesterol spadł z ponad 250 do około 190, więc uznałam że jednak warto było zacząć brać.