Pierwsze efekty stosowania leku Citabax mogą być odczuwalne po około 1–2 tygodniach terapii.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/citabax/kiedy-pierwsze-efekty-po-citabax
Pierwsze efekty stosowania leku Citabax mogą być odczuwalne po około 1–2 tygodniach terapii.
Lekarz przepisał mi Citabax na depresję i stany lękowe. Biorę 20 mg od tygodnia i… nic. Zero poprawy, może nawet gorzej, bo mam jakieś dziwne napięcie, a rano czuję się jak zombie. Ile wam zajęło, zanim zaczęliście coś czuć? Czy to normalne, że na początku jest gorzej? Bo już nie wiem, czy mam czekać, czy może ten lek mi nie pasuje…
Dzięki za odpowiedzi!
Biorę Citabax już pół roku i pamiętam, jak na początku miałam te same wątpliwości. Pierwszy tydzień? MASAKRA. Zero efektu, za to mdłości, suchość w ustach i taka dziwna senność, że mogłam spać na siedząco, ale jednocześnie rozdygotana jak po dziesięciu kawach. W drugim tygodniu lęki jeszcze się nasiliły, już myślałam, że to koniec świata i że nigdy z tego nie wyjdę. Ale w trzecim tygodniu… nagle poczułam, że trochę lżej. Jakby ktoś zdjął mi plecak pełen cegieł.
Pełne efekty przyszły dopiero po 6–8 tygodniach. Wtedy nagle dotarło do mnie, że codzienność nie jest już takim strasznym wysiłkiem. Wcześniej wszystko wydawało mi się jak górska wspinaczka – ubrać się, zrobić zakupy, wyjść do ludzi – dramat. A potem? No nie powiem, że życie od razu stało się różowe, ale przynajmniej zaczęłam je widzieć w kolorze, a nie w czarno-białym filtrze.
Jeśli czujesz się gorzej, to niestety może być ta początkowa „jazda” – mój lekarz mówił, że to normalne, bo mózg się dostosowuje. Ale jeśli po miesiącu dalej będzie źle, to trzeba iść do lekarza i zobaczyć, czy to na pewno lek dla Ciebie. Ja miałam szczęście, bo po tych trudnych tygodniach Citabax naprawdę mnie wyciągnął z dołka.
Ej, serio? Ja brałem Citabax przez półtora roku i powiem tak – pierwsze efekty? Po TRZECH tygodniach. Wcześniej nic, null, zero, tylko lekkie mdłości i ospałość. Mówiłem sobie, że to jakaś ściema, że to nie działa, że lekarze to mi wciskają placebo.
Ale potem zaczęło się coś zmieniać. Najpierw zauważyłem, że przestałem wstawać rano z tym okropnym uczuciem, jakby ktoś mnie codziennie budził kijem bejsbolowym. Potem nagle uświadomiłem sobie, że siedzę na ławce w parku i… jest mi dobrze? Tak po prostu? Bez tego wewnętrznego szarpania, że coś jest nie tak.
Największa poprawa była po 6–8 tygodniach. Czułem się jak inny człowiek. Jasne, nie było to nagłe olśnienie i eksplozja radości, ale taka powolna, stopniowa normalność. Jakbym wracał do siebie sprzed lat.
Więc jeśli masz dopiero tydzień, to serio, nie panikuj. Daj temu czas. Wiem, że to trudne, bo jak się jest w czarnej dupie, to chce się wyjść na już, ale niestety – te leki działają powoli. A jak po 8 tygodniach nic nie będzie, to trzeba wrócić do lekarza i kombinować z innym lekiem albo dawką.
@MalaMi88 ja na Citabaxie byłam dwa razy, raz mi pomógł, a raz nie, więc to jest bardzo indywidualne.
Za pierwszym razem działał super – pierwsze efekty miałam po około 2 tygodniach, takie delikatne, ale od 4 tygodnia czułam się naprawdę dobrze. Ale jak wróciłam do niego po kilku latach, to dupa blada, zero efektu, tylko skutki uboczne. W końcu lekarz mi zmienił na inny SSRI i dopiero było lepiej.
Więc tak – jeśli dopiero tydzień bierzesz, to spokojnie, to jest za wcześnie na ocenę. Ale jeśli po 6 tygodniach dalej będzie lipa, to wtedy trzeba pomyśleć nad zmianą.
I pamiętaj – jak się teraz czujesz gorzej, to może być właśnie efekt uboczny na początku, to niestety często się zdarza. Trzymam kciuki, żeby Ci pomogło!
Ej, ja jestem chyba wyjątkiem, bo u mnie Citabax zaczął działać szybko! Po tygodniu już miałam lepszy sen i jakoś mniej się stresowałam wszystkim. Może dlatego, że miałam mniejsze dawki na początek, 10 mg przez pierwsze dwa tygodnie, a dopiero potem 20 mg? Nie wiem, ale serio, po miesiącu to ja się czułam jak nowy człowiek.
A skutki uboczne? Pff, na początku lekkie mdłości i dziwny metaliczny posmak w ustach, ale to zniknęło. Może to kwestia organizmu, nie wiem. Ale nie martw się, jeśli u Ciebie jeszcze nie działa, bo wiem, że większość ludzi musi poczekać dłużej.