Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Citabax? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu depresji lub zaburzeń lękowych? Czy wystąpiły u Was skutki uboczne, takie jak senność, bóle głowy, trudności w zasypianiu, nasilone pocenie się, suchość w ustach czy nudności? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!
Biorę Citabax od 19 roku życia z powodu ataków paniki, lęku i derealizacji, które pojawiły się, gdy u mojego brata zdiagnozowano poważne zaburzenie psychiczne. Od czasu przyjmowania go działa jak marzenie, mam teraz 25 lat i nadal biorę lek. Ten SSRI jest tak łagodny i delikatny, że nie mam żadnych skutków ubocznych. Proszę, spróbujcie tego leku! Moje ataki paniki zniknęły, mój lęk jest minimalny, a derealizacja zniknęła. Proszę, nie wstydźcie się brać czegoś, czego może potrzebować wasz mózg. Teraz jestem zarejestrowaną pielęgniarką, jestem tak spokojna i szczęśliwa oraz odzyskałam swoje życie od lęku i paniki.
Biorę Citabax 20 mg od 27 dni i w końcu, w ostatnim tygodniu, zaczęłam odczuwać pozytywne efekty. Dzięki Bogu, bo naprawdę miałam WSZYSTKIE skutki uboczne przez pierwsze 2-2,5 tygodnia!
Najgorsze były: głębokie zmęczenie, nudności, biegunka, mgła mózgowa i uczucie oderwania od rzeczywistości. Byłam bliska rezygnacji, ale jednak postanowiłam kontynuować – i cieszę się, że to zrobiłam. W końcu, przez ostatnie kilka dni, te nieprzyjemne skutki uboczne znacznie osłabły i mogę cieszyć się pozytywnymi efektami:
Więcej radości
Lżejsze samopoczucie
Brak uczucia „tonięcia”
Odzyskane zainteresowanie codziennymi sprawami
Większa cierpliwość
Bardziej zrelaksowany umysł
Uśmiecham się do ludzi
Jeśli teraz doświadczasz skutków ubocznych – wytrzymaj! Warto przetrwać ten trudny okres. Na biegunkę możesz spróbować Loperamid (Imodium), na nudności Metoklopramid (np. Aviomarin) lub Ondansetron (np. Zofran, dostępny na receptę). Warto też jeść krakersy, pić herbatę imbirową lub wodę gazowaną, żeby złagodzić dolegliwości żołądkowe.