Kiedy poprawa po Mesopralu?

Mesopral może przynieść wyraźną poprawę w ciągu kilku dni, ale niekiedy trzeba poczekać 2-4 tygodnie na pełny efekt działania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mesopral/kiedy-poprawa-po-mesopralu

Hej wszystkim! Mam takie pytanie: od kilku dni biorę Mesopral na problemy z żołądkiem (głównie zgaga i kwas co mi się odbija), ale na razie jakoś nie widzę wyraźnej poprawy. Wiem, że każdy organizm inaczej reaguje, ale powiedzcie, kiedy wy czuliście pierwszą ulgę? Nie wiem, czy jestem zbyt niecierpliwa, czy może coś robię nie tak. Chętnie usłyszę wasze historie!

U mnie z Mesopralem było tak, że pierwsze parę dni nic nie czułam, dalej mnie piekło w przełyku i myślałam, że lek nie działa. Ale potem, tak koło piątego czy szóstego dnia, nagle zauważyłam, że nie budzę się w nocy z tym paskudnym paleniem w gardle. Moja siostra też brała Mesopral i u niej ulgę widać było dopiero po dwóch tygodniach, więc widzisz – każdy reaguje inaczej.

Ja kiedyś miałam podobną przygodę z innym lekiem na zgagę i wtedy szybciej poczułam poprawę, ale za to przy Mesopralu ten efekt jest jakoś trwalszy (przynajmniej u mnie). Teraz po paru tygodniach stosowania jem już normalnie, choć nadal unikam mocno smażonego, bo jak przesadzę, to znowu jest kwas w przełyku.

Moja koleżanka z pracy też brała Mesopral, mówiła, że przez pierwszy tydzień w ogóle nie czuła różnicy, za to w drugim tygodniu zauważyła, że jakoś mniej jej się odbija po jedzeniu. Więc może to kwestia cierpliwości. U mnie się sprawdził, więc życzę Ci, żeby i u Ciebie zadziałał – daj znać, jak idzie!