Czy Mesopral to lek osłonowy?

Tak, Mesopral to lek osłonowy. Jest on często nazywany „osłoną na żołądek” przez pacjentów ze względu na swoje działanie na wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Mesopral należy do grupy leków zwanych inhibitorami pompy protonowej (IPP), które są powszechnie stosowane w leczeniu różnych schorzeń żołądkowych.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/mesopral/czy-mesopral-to-lek-oslonowy

Cześć wszystkim! Mam pytanko, bo trochę się pogubiłam. Lekarz przepisał mi Mesopral, bo mam problemy z żołądkiem przez to, że biorę dużo leków przeciwbólowych na kolana (niestety wiek i stawy swoje robią). Powiedział, że to „osłonowy”, ale jak czytam ulotkę, to widzę, że to coś od kwasów, a nie taka typowa osłona jak kiedyś brałam Alugastrin czy coś podobnego. Jak to w końcu jest – czy Mesopral można uznać za lek osłonowy?

Miałam podobną sytuację, bo od dawna biorę ibuprofen na bóle stawów, a do tego mam wrażliwy żołądek – wieczna zgaga i pieczenie. Lekarz też przepisał mi Mesopral, mówiąc, że to ochroni mój żołądek. I w sumie to działa, bo wcześniej miałam wrażenie, że te tabletki przeciwbólowe mnie dosłownie wypalają od środka, a odkąd biorę Mesopral, jest dużo lepiej.

Ale tak jak mówisz, to nie jest taka typowa „osłona” jak Alugastrin czy inne środki, które oblepiają żołądek. Mesopral działa inaczej – zmniejsza ilość kwasu w żołądku, więc nie masz tego drażniącego uczucia. U mnie to działa super, bo mogę brać te przeciwbólowe i nie mam już takiego dyskomfortu.

Moja znajoma, która miała wrzody, mówiła, że brała Mesopral na dłuższą metę jako ochronę i bardzo sobie chwaliła, więc chyba można powiedzieć, że to działa osłonowo, choć w inny sposób. Myślę, że to po prostu zależy od tego, jakie masz problemy z żołądkiem. U mnie sprawdził się świetnie, więc jak Ci lekarz kazał brać, to się nie martw, bo to naprawdę może pomóc. Daj znać, jak się sprawdza u Ciebie! :blush: