Kiedy poprawa po Propranololu?

Propranolol zaczyna działać zazwyczaj w ciągu 30 minut po przyjęciu doustnym, osiągając pełny efekt w ciągu 1 do 2 godzin.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/propranolol/kiedy-poprawa-po-propranololu

Cześć wszystkim!

Mam nadzieję, że ktoś z Was mógłby mi pomóc. Niedawno mój lekarz przepisał mi propranolol z powodu nadciśnienia i sporadycznych ataków lękowych. Zaczęłam go brać około trzech tygodni temu i zastanawiam się, kiedy mogę się spodziewać zauważalnej poprawy.

Na początku byłam trochę zaniepokojona, bo nie wiedziałam, kiedy lek zacznie działać i czy w ogóle zauważę jakieś zmiany. Pierwsze dni były trudne – czułam się lekko zmęczona i zauważyłam, że trochę wolniej reaguję na stresujące sytuacje. Czy to normalne? Czy może to znak, że lek nie działa?

Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia? Jak długo trzeba zazwyczaj czekać na pierwsze efekty propranololu? Czy różni się to w zależności od osoby? Będę wdzięczna za wszelkie rady, sugestie i wsparcie. Może ktoś zauważył poprawę po kilku tygodniach, a może to zajęło dłużej? Chciałabym wiedzieć, czego się spodziewać i czy powinnam być cierpliwa, czy może powinnam skonsultować się z lekarzem, jeśli nie zobaczę zmian w najbliższym czasie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam serdecznie, Magda :blush:

Cześć @Magda1 !

Sama byłam w podobnej sytuacji kilka miesięcy temu. Zaczęłam brać propranolol na nadciśnienie i lęki około czterech tygodni temu. Pierwsze dni były dość trudne – czułam się zmęczona, miałaś rację, że reakcje były nieco wolniejsze. Byłam trochę zaniepokojona tym, ale okazało się, że to normalna reakcja organizmu na nowy lek. Propranolol działa poprzez blokowanie receptorów beta-adrenergicznych, co powoduje obniżenie częstości akcji serca i ciśnienia krwi. To może prowadzić do uczucia zmęczenia na początku, ale zazwyczaj organizm się adaptuje.

Po około dwóch tygodniach zauważyłam pewne zmiany. Moje ciśnienie zaczęło się stabilizować, a uczucie niepokoju podczas stresujących sytuacji nie było już tak intensywne. To, co najbardziej pomogło, to regularne przyjmowanie leku zgodnie z zaleceniami lekarza i nie przerywanie terapii, nawet jeśli na początku nie czułam znaczącej poprawy.

Mój znajomy, który również bierze propranolol na migreny, podobnie zauważył pierwsze efekty po około dwóch tygodniach, ale pełną poprawę odczuł dopiero po około miesiącu. To pokazuje, że czas działania może się różnić w zależności od osoby i wskazanej dolegliwości.

Warto też pamiętać, że propranolol działa najlepiej w połączeniu z innymi metodami leczenia, takimi jak zmiana stylu życia, zdrowa dieta czy techniki relaksacyjne. Dla mnie bardzo pomocne było również regularne monitorowanie ciśnienia i prowadzenie dziennika objawów, co pozwoliło mi lepiej zrozumieć, jak lek wpływa na moje samopoczucie.

Jeśli po trzech tygodniach nadal nie widzisz żadnej poprawy, zdecydowanie warto porozmawiać z lekarzem. Może być konieczne dostosowanie dawki lub zmiana leku. Pamiętaj, że każdy organizm reaguje inaczej, więc najważniejsze jest, abyś czuła się komfortowo i miała wsparcie medyczne.

Trzymaj się i życzę szybkiej poprawy! Jeśli będziesz miała więcej pytań, śmiało pisz. :blush: