Czas pojawienia się poprawy po zastosowaniu Sumamedu zależy od rodzaju infekcji, ciężkości choroby oraz indywidualnych cech organizmu pacjenta. Zazwyczaj po zastosowaniu Sumamedu, poprawa objawów infekcyjnych występuje w ciągu 2-3 dni od rozpoczęcia terapii. Jednak czas ten może być różny i zależy od indywidualnej reakcji organizmu na lek.
Cześć wszystkim! Mam pytanie, bo się stresuję. Dostałam Sumamed na zapalenie gardła – to takie uczucie, jakby mnie ktoś nożem kroił przy każdym przełykaniu… Wzięłam wczoraj pierwszą dawkę, a dziś rano drugą i nadal boli jak cholera. Kiedy ten lek zaczyna działać? Już mi się chce płakać z bólu. Lekarz mówił, że szybko działa, ale u mnie jak na razie nic się nie zmienia. Może coś robię źle? Jak było u was? Dzięki za odpowiedzi!
Rok temu dopadło mnie takie zapalenie gardła, że myślałam, że się przekręcę – każdy łyk herbaty to był dramat. Lekarz przepisał mi Sumamed i też czekałam na cud po pierwszej dawce. A tu nic – dalej gardło jak żyletka. Ale nie martw się, to normalne.
Z tego, co wiem (bo się wtedy naczytałam jak głupia), Sumamed działa trochę inaczej niż inne antybiotyki. On ma to do siebie, że szybko się wchłania, ale efekty tak na serio widać po 24-48 godzinach. U mnie zaczęło puszczać dopiero pod wieczór drugiego dnia, więc daj mu trochę czasu. A jak już zacznie działać, to idzie jak burza – gardło przestało boleć, gorączka zeszła, i w końcu mogłam coś zjeść.
Zrób sobie coś na przetrwanie tych pierwszych godzin. Ja wtedy piłam ciepłe herbaty z miodem, chociaż bolało jak diabli. Polecam też inhalacje – wystarczy miska z gorącą wodą i ręcznik na głowę. No i, co dziwne, pomagało mi ssanie lodów – zimno trochę łagodziło ból.