Sumamed, zawierający azytromycynę jako substancję czynną, jest antybiotykiem o przedłużonym działaniu. Długo utrzymuje się w organizmie, nawet po zakończeniu leczenia, co oznacza, że działa na bakterie przez pewien czas po zakończeniu terapii.
Wczoraj skończyłam brać Sumamed na zapalenie zatok i zastanawiam się, jak długo ten antybiotyk działa po zakończeniu leczenia? Chodzi mi o to, czy powinnam się jeszcze jakoś szczególnie oszczędzać albo unikać pewnych rzeczy? Ktoś coś wie albo miał podobną sytuację? Dzięki z góry za odpowiedzi!
Sumamed też kiedyś brałam i lekarz mi wtedy tłumaczył, że działa jeszcze przez kilka dni po zakończeniu leczenia. To niby fajne, bo nie musisz się tym już martwić, ale z drugiej strony – organizm i tak ma co robić, bo regeneracja po infekcji trochę trwa.
U mnie po Sumamedzie zawsze był taki tydzień „na przetrwanie” – czułam się niby lepiej, ale szybko się męczyłam, trochę jakby mi bateria na pół gwizdka działała. To pewnie dlatego, że antybiotyk wykańcza bakterie, ale mikroflora w jelitach też dostaje swoje. Dlatego zawsze staram się dorzucić jakieś probiotyki, np. Enterol albo jogurty naturalne. Moja babcia twierdzi, że kiszonki też pomagają, więc surówka z kapusty to u mnie obowiązek.
Pamiętam też, jak lekarz ostrzegał mnie, żeby przez te kilka dni po zakończeniu kuracji Sumamedem uważać na słońce, bo ten antybiotyk może powodować nadwrażliwość skóry. Raz się nie posłuchałam i skończyło się na czerwonym nosie, jakbym wróciła z plaży!
No i serio, daj sobie trochę luzu. Ja kiedyś zaraz po antybiotyku rzuciłam się na fitness i skończyło się kolejnym przeziębieniem, bo organizm jeszcze nie był gotowy. To był błąd, więc teraz zawsze robię sobie taki tydzień regeneracyjny: więcej snu, zdrowe jedzenie i zero szaleństw. Sumamed działa długo, ale Twój organizm potrzebuje jeszcze więcej czasu na pełny powrót do formy.