Jak długo działa Sumamed po odstawieniu?

Sumamed, zawierający azytromycynę jako substancję czynną, jest antybiotykiem o przedłużonym działaniu. Długo utrzymuje się w organizmie, nawet po zakończeniu leczenia, co oznacza, że działa na bakterie przez pewien czas po zakończeniu terapii.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/sumamed/jak-dlugo-dziala-sumamed-po-odstawieniu

Wczoraj skończyłam brać Sumamed na zapalenie zatok i zastanawiam się, jak długo ten antybiotyk działa po zakończeniu leczenia? Chodzi mi o to, czy powinnam się jeszcze jakoś szczególnie oszczędzać albo unikać pewnych rzeczy? Ktoś coś wie albo miał podobną sytuację? Dzięki z góry za odpowiedzi!

Sumamed też kiedyś brałam i lekarz mi wtedy tłumaczył, że działa jeszcze przez kilka dni po zakończeniu leczenia. To niby fajne, bo nie musisz się tym już martwić, ale z drugiej strony – organizm i tak ma co robić, bo regeneracja po infekcji trochę trwa.

U mnie po Sumamedzie zawsze był taki tydzień „na przetrwanie” – czułam się niby lepiej, ale szybko się męczyłam, trochę jakby mi bateria na pół gwizdka działała. To pewnie dlatego, że antybiotyk wykańcza bakterie, ale mikroflora w jelitach też dostaje swoje. Dlatego zawsze staram się dorzucić jakieś probiotyki, np. Enterol albo jogurty naturalne. Moja babcia twierdzi, że kiszonki też pomagają, więc surówka z kapusty to u mnie obowiązek. :joy:

Pamiętam też, jak lekarz ostrzegał mnie, żeby przez te kilka dni po zakończeniu kuracji Sumamedem uważać na słońce, bo ten antybiotyk może powodować nadwrażliwość skóry. Raz się nie posłuchałam i skończyło się na czerwonym nosie, jakbym wróciła z plaży!

No i serio, daj sobie trochę luzu. Ja kiedyś zaraz po antybiotyku rzuciłam się na fitness i skończyło się kolejnym przeziębieniem, bo organizm jeszcze nie był gotowy. To był błąd, więc teraz zawsze robię sobie taki tydzień regeneracyjny: więcej snu, zdrowe jedzenie i zero szaleństw. Sumamed działa długo, ale Twój organizm potrzebuje jeszcze więcej czasu na pełny powrót do formy.